Et barn som for få uker siden ble reddet i Middelhavet, fotografert på et italiensk marineskip i havnen i Genova. Foto: Luca Zennaro / ANSA via AP / NTB scanpix

Minst 678 flyktning- og migrantbarn har de siste fem årene druknet i Middelhavet, opplyser FNs migrasjonsorgan IOM. Trolig er det reelle tallet langt høyere.

En ny rapport fra IOM, Fatal Journeys 4, viser behovet for bedre data når det gjelder døde og savnede migranter, spesielt når det gjelder savnede barn, skriver organisasjonen på sin hjemmeside.

– Mangel på data når det gjelder alder, karakteristikker og sårbarheter hos de savnede migrantbarna skaper store beskyttelseshull. Det gjør det svært vanskelig å etablere programmer og politiske tiltak som er ment å beskytte dem, sier Frank Laczko, leder for IOMs analysesenter av data over global migrasjon.

Tallene i den siste rapporten viser at nesten 1.600 barn, det vil si nesten ett hver eneste dag, er rapportert omkommet eller savnet mellom 2014 og 2018.

Mørketall

Men mørketallene er svært høye. 70 prosent av alle som drukner i Middelhavet, blir aldri registrert, viser IOMs beregninger.

Siden 2014 har IOM registrert at over 32.000 mennesker har omkommet langs verdens migrantruter. 17.900 av dem er funnet omkommet eller er meldt savnet etter å ha forsøkt å krysse Middelhavet.

Døde i Rio Grande

Også migrantruten til USA krever mange liv. Denne uken har et bilde av en druknet mann fra El Salvador og den døde datteren hans på knapt to år vakt sterke reaksjoner. De to forsøkte å krysse elva Rio Grande for å komme seg til USA, men mistet livet underveis.

De siste fem årene har minst 84 barn mistet livet mens de har vært på vei fra Latin-Amerika til USA.

– Tragisk nok har vi de siste dagene blitt minnet om at barn er blant de mest sårbare gruppene blant migrantene, sier Laczko.

Fakta om døde og savnede migranter

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har siden 2014 registrert at over 32.000 mennesker har dødd mens de har flyktet eller migrert.

* Over 17.900 mennesker ble registrert døde eller savnet i Middelhavet fra 2014 til 2018. Levningene etter nesten to tredeler av dem er aldri funnet.

* Tallet er ifølge IOM et lavt anslag. Det antas at 70 prosent av dem som dør og forsvinner, aldri blir registrert.

* Selv om det er krig i Jemen, er det fortsatt mange som forsøker å ta seg fra Afrikas Horn til Jemen via Rødehavet og Adenbukta. Minst 125 personer druknet utenfor Jemen i 2018 mot 53 i 2017.

* Av de 2.200 dødsfallene som ble registrert i Sørøst-Asia ifra 2014 til 2018, var minst 1.723 rohingyaer.

* Siden 2014 har antall døde på grensen mellom USA og Mexico økt for hvert år. I løpet av fem år er det registrert 1.907 døde.

* Så langt i år har IOM registrert 1.242 dødsfall blant migranter og flyktninger i verden.

Kilde: IOMs Missing Migrants Project