Illustrasjonsbilde. REUTERS/Valentyn Ogirenko
EUs president Donald Tusk skal ha foreslått en pakkeavtale om EUs toppjobber der en sosialdemokrat blir ny sjef for EU-kommisjonen.

Kilder i EU-parlamentet sier ifølge internasjonale nyhetsbyråer at Tusk skal ha foreslått en pakke der sosialdemokratene får posten som president for EU-kommisjonen, mens de konservative får utenrikssjefen og presidenten for EU-parlamentet og den liberale partigruppen posten som EUs president.

annonse

I alt fem toppjobber er på bordet når EUs presidenter og statsministre søndag kveld møtes i Brussel.

Detaljene om Tusk pakketilbud lekket ut etter et møte mellom ham og gruppeledere i EU-parlamentet søndag ettermiddag.

Tusk skal ikke ha navngitt kandidatene i pakken, men nederlandske Frans Timmermans seiler opp på ryktebørsen som det sterkeste kortet. Timmermans er i dag visepresident i EU-kommisjonen og har vært de europeiske sosialdemokratenes spisskandidat i lederkampen.

En slik konstellasjon vil samtidig bety at tyske Manfred Weber, som har vært de konservatives spisskandidat, ikke blir ny president for EU-kommisjonen, til tross for at den konservative gruppen ble størst i EU-valget.

Om det ikke lykkes å komme til enighet under middagsmøtet søndag kveld, har Tusk ryddet kalenderen for et frokostmøte mandag.

EU-president Donald Tusk har ennå ikke kommet med noen indikasjoner om hvordan lederkabalen i EU skal legges, men navnet Frans Timmermans fra Nederland, EU-kommisjonens visepresident, har begynt å florere på ryktebørsen som den sterkeste kandidaten til bli ny sjef for EU-kommisjonen.

Om det ikke lykkes å komme til enighet under middagsmøtet søndag kveld, har Tusk ryddet kalenderen for et frokostmøte mandag.

Det er også flittige spekulasjoner om hvem som tar over de andre toppjobbene i EU.

Spesielt spekuleres det i at det kan bli en slags pakkeavtale der de konservative vil sikre stillingene som president i EU-parlamentet og som utenrikssjef, mens Tusks egen rolle som EUs president vil bli overtatt av noen fra den liberale partiblokken.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.