REUTERS/Jason Reed/File Photo
Pentagon tilbakeviser utenriksminister Mike Pompeos påstand om at det er en forbindelse mellom Iran og al-Qaida.

Under en høring i Kongressen i april hevdet Pompeo at det eksisterer en forbindelse mellom den sjiamuslimske ledelsen i Teheran og det sunnimuslimske terrornettverket al-Qaida.

– Det er utvilsomt en forbindelse. Punktum, sa Pompeo i Senatet.

Den påstanden går ikke Pentagon god for, sier Mick Mulroy, som er statssekretær med ansvar for Midtøsten i det amerikanske forsvarsdepartementet, til nettavisen Defence One.

Ikke nevnt al-Qaida

– Jeg og en rekke andre høytstående tjenestemenn i forsvarsdepartementet har gjentatte ganger orientert medlemmer av Kongressen og deres stab bak lukkede dører om Iran, sier Mulroy.

– Under disse orienteringene har ingen av oss nevnt al-Qaida eller presidentens autorisasjon fra 2001 til å føre krig mot terrorgruppen, sier han.

– Ingen i Kongressen har heller spurt oss om en forbindelse mellom al-Qaida og Iran, legger Mulroy til.

Krigersk tone

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo har begge anlagt en krigersk tone overfor Iran og anklager landet for å spre terror over hele Midtøsten.

Det amerikanske utenriksdepartementets spesialrepresentant for Iran, Brian Hook, ville tidligere i måneden ikke utelukke militær maktbruk, hjemlet i autorisasjonen presidenten fikk fra Kongressen etter terrorangrepet mot USA i september 2001.

– Vi vil gjøre alt som trengs i henhold til de fullmakter vi har fra Kongressen, sa han.

Minner om 2003

USAs militære etterretningstjeneste (DEA) har tidligere orientert Kongressen om de historiske båndene mellom Iran og afghanske Taliban, men aldri om de påståtte båndene til al-Qaida, understreker Mulroy.

Enkelte analytikere minner om daværende utenriksminister Colin Powells forsøk på å koble Saddam Hussein til al-Qaida i 2003, for å rettferdiggjøre USAs invasjon av Irak.

Også denne påstanden ble senere tilbakevist som uriktig, sammen med påstanden om at Irak hadde et aktivt program for masseødeleggelsesvåpen.