Mennesker løper for å unngå å få tåregass på seg etter at politiet har skutt mot en prideparade i Istanbul søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

For andre året på rad brukte politiet i Istanbul tåregass mot aktivister som trosset myndighetenes forbud mot å delta i prideparaden på søndag.

Det er femte år på rad at Pride-arrangementer forbys i Istanbul på grunn av sikkerhetsgrunner. Også i turistbyene Antalya og Izmir ved Egeerhavet er det lagt ned forbud mot å markere LHBTI-samfunnets årlige feiring.

Tusenvis hadde samlet seg i nærheten av den berømte hovedgaten Istiklal Caddesi og Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, hvor det var meningen at en pridemarsj skulle markere slutten på Istanbuls pride-uke.

annonse

Til tross for myndighetenes forbud, hadde politiet latt deltakerne samle seg i en sidegate i nærheten hvor arrangørene kom med en uttalelse.

Da brøt opprørspoliti inn ved å bruke tåregass mot folkemengden, sier AFPs korrespondent på stedet. Politihunder befant seg også på stedet, melder AP.

På Taksim-plassen var det stort politioppbud, samt flere vannkanoner som var satt i beredskap for å spre menneskemengden.

annonse

Fredag uttalte Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu til internasjonale journalister at alle grupper burde være frie til å demonstrere i fredelige termer slik at det ikke forstyrrer, og at han vil diskutere årsaken til forbudet med myndighetene.

Også i fjor oppsto lignende sammenstøt mellom politiet og pride-deltakere. Da blokkerte politiet marsjen og dyttet deltakerne inn i sidegatene med tåregass, hunder og køller. I 2017 sto politiet klare med vannkanoner og tåregass, men avfyrte gummikuler mot en gruppe på rundt 40 aktivister.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon