Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Før valget i 2013 samlet Høyre inn flere tusen navn og rangerte dem etter hvor tilbøyelig de var til å stemme på partiet. – Lovbrudd, konkluderer Datatilsynet.

Datatilsynet konkluderer med at partiet Høyre brøt med personvernlovgivningen da det i valgkampinnspurten i 2013 kartla potensielle Høyre-velgere for å sende dem målrettet partireklame. Den eneste grunnen til at tilsynet ikke vurderer å ilegge et straffegebyr, var at saken var foreldet da Høyre høsten 2018 meldte den inn.

– Lovgiver har satt en foreldelsesfrist på fem år i slike saker. Vi har derfor ikke vurdert å ilegge overtredelsesgebyr. Vi konstaterer at loven er brutt og kommer med kritikk, i form av en irettesettelse, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NTB.

annonse

Det var NRK som i fjor avslørte hvordan Høyre kunne ha begått flere brudd på personvernlovgivningen under valgkampen i 2013. Høyre meldte selv inn to mulige avvik til Datatilsynet – blant annet etter å ha delt medlemslister med persondata til Facebook. I arbeidet med disse framkom saken partiet nå irettesettes for: Utviklingen av appen «Dugnad», hvor partimedlemmer blir anmodet om å gi tilgang på sine vennelister på Facebook.

Listene dannet grunnlaget for kartlegging og rekruttering av potensielle Høyre-velgere.

Høyre har beklaget

– Dette var et enkelttilfelle som fant sted under valgkampen for seks år siden. Vi har beklaget til alle de involverte, sier markeds- og kampanjesjef Thoralf Granerød i Høyre til NTB.

annonse

Datatilsynet konkluderer med at Høyre-kampanjen bryter med personvernlovgivningen på to punkter: Personvernet til dem som ble kartlagt var ikke tilstrekkelig ivaretatt, Høyre gjorde ingenting for å informere dem som ble kartlagt og ga dem heller ingen mulighet til reservere seg mot å delta i kartleggingen.

– Jeg pleier ikke gradere alvoret i enkeltsaker, men vi konstaterer at det ble gjort ting som er i strid med lovverket, sier Thon.

I forbindelse med NRKs omtale av denne saken har Høyre opplyst at 2.139 personer lastet ned appen «Dugnad» og godtok av vennelistene deres ble videresendt til et eksternt analyseselskap. I ettertid har ingen kunne tallfeste hvor mange personer som ble kartlagt og rangert etter Høyre-sympati.

– Vi har lært av denne saken, og driver ikke lenger med slike kartlegginger. Slik valgkampen foregår i Norge, er det heller ingen grunn til engang å nærme seg lovgivningens yttergrenser. Vi i Høyre har i hvert fall ikke noe behov for det, sier Granerød.

Omfattende datasett

De omfattende datalistene fra Facebook – som inneholdt navn, adresse, fødselsdato og Facebook-ID – ble kjørt gjennom et analyseprogram. Dataene ble sammenholdt med statistikk, hvorpå programmet «returnerte 25 venner i prioritert rekkefølge ut fra en antakelse om hvor sannsynlig det var at personene ville stemme Høyre, ifølge vedtaket i Datatilsynet.

Saken blir spesiell ved at det ikke er noen relasjon mellom Høyre og de personene som ble kartlagt.

annonse

«Mangel på åpenhet omkring påvirkning i politiske valg er en av de største bekymringene innenfor personopplysningsvernet i dag – åpne data kan samles inn og analyseres uten at de registrerte er klar over det, og i neste instans brukes for å manipulere enkeltpersoner i den ene eller den andre politiske retningen. I siste instans kan dette få store konsekvenser for selve demokratiet», advarer Datatilsynet i sitt vedtak.

Den såkalte «Dugnaden» fant sted de siste fire dagene før velgerne gikk til urnene i 2013 – valget da Høyre-leder Erna Solberg endelig gikk til topps og ble landets statsminister.

– Vi vil ikke ha kartlegging av enkeltpersoner i kommende valgkamper. Og vi kommer til å bruke tilsynet som sparringpartner og rådgiver for å være sikre på at vi holder oss innenfor de rammene lovverket trekker opp, sier Granerød.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon