Tusener deltok i New Yorks store pride-parade søndag. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Jublende folkemasser fylte søndag New Yorks gater med regnbuefarger i en av de største pride-markeringene i byens historie.

Deltakere og tilskuere overtok mye av sentrum av New York med en prosesjon som varte i flere timer for å markere at det er 50 år siden det famøse politiraidet mot Stonewall Inn.

Gjestene i nattklubben motsatte seg at politiet grep inn mot dem 28. juni 1969, og raidet endte med opptøyer i Greenwich Village.

annonse

Borgermester Bill de Blasio spådde på forhånd den største pride-markeringen i klodens historie, og New Yorks befolkning hadde ikke tenkt å motsi ham.

På en het og fuktig dag marsjerte hundretusener av mennesker under regnbueflaggene mens de nøt applausen fra tilskuerne.

Trump kaster skygge

New Yorks Gay Pride, som i en måned hvert år markerer Stonewall, har lenge vært et trekkplaster for turister, men med Donald Trump i Det hvite hus føler mange at markeringen er mer alvorlig.

Trump hyllet rett nok i mai det store bidraget fra LGBT-samfunnet, men hans administrasjon er også nært alliert med konservative religiøse som mener at beskyttelse for homofile krenker den religiøse troen til dem som er imot homofile ekteskap og transrettigheter.

annonse

Mange mener at Trump-administrasjonen slik har åpnet døra for åpen diskriminering av homofile, og mange marsjdeltakere bar plakater mot hans holdninger til alt fra transrettigheter til innvandring.

Francesco Servalli, som kom fra Italia med fire venner for å feire, sa at det er viktig å vise fortsatt styrke i kampen for LGBTQ-rettigheter når det han kaller ekstremistiske politikere som Trump, Matteo Salvini i Italia og Jair Bolsonaro i Brasil råder grunnen.

Kommersialisert

Tidlig søndag morgen møtte flere tusen personer fram til en markering ved Stonewall Inn i Greenwich Village og den såkalte Queer Liberation March, et arrangement som er framstilt som et alternativ til den store marsjen, som mange føler er blitt for kommersialisert med støtte fra sponsorer som L’Oréal, Danone og Macy’s.

Rundt 150.000 mennesker hadde tegnet seg for å delta i hovedmarsjen, men arrangørene regnet med at så mange som 3 millioner ville stille seg gatelangs for å se på.

Dagen skulle avsluttes med et storslagent arrangement på Times Square, der blant annet Madonna skulle opptre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon