Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Bompengeopprøret suser videre, og i all hovedsak er det høyresiden som har løftet denne saken. En ung sosialist på Sørlandet vil endre dette. 

Eline Rose Schmidt Lund (21) er leder av Sosialistisk Ungdom (SU) i Kristiansand. I et meningsinnlegg i Aftenpostrens Si ;D-spalte skriver hun at hun er imot bompenger, og dette sett fra et «venstresideperspektiv».

– Som sosialist er klima og miljø en ekstremt viktig sak for meg. For å gjennomføre det grønne skiftet må radikale tiltak tas i bruk. Likevel står jeg mot bomringene, skriver Lund.

annonse

– Bompenger er en flat avgift. Det betyr at alle, uavhengig av inntekt og formue, betaler akkurat like mye for å kjøre gjennom en bomring. Jeg forstår at ideen er at de som står for de største utslippene, skal betale mest. Men denne logikken erkjenner ikke at folk i praksis har ulike pengemessige utgangspunkt. Det er de med dårligst råd som rammes hardest.

Les også: Bompenger er ikke godt for annet enn å flå de lavtlønte

Krever mer satsing på kollektiv

SU-lederen problematiserer at arbeidsfolk straffes økonomisk for å ty til bilen, når kollektivtilbudet ofte er mangelfullt og dyrt. Hun peker på at det er internasjonale selskaper som er utslippsverstinger, og konstaterer at vegetarisme og resirkulering ikke er nok. Lund mener kollektivstransporten må forbedres, og krever «mer enn små justeringer av det kapitalistiske system».

annonse

– Det er helt avgjørende at global oppvarming ikke blir omgjort til et individuelt problem, som vanlige folk i egenskap av å være forbrukere får skylden for. Det skal være staten og fellesskapets rolle å sikre gode, grønne alternativ for biltransport.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon