Statens havarikommisjon tror operasjonsfeil eller forglemmelse kan være årsaken til at Aurora Explorer kjørte inn i kaia i Barentsburg i juli i fjor. Foto: Sysselmannen på Svalbard / NTB scanpix
annonse
annonse

Statens havarikommisjon tror operasjonsfeil eller forglemmelse kan være årsaken til at Aurora Explorer kjørte inn i kaia i Barentsburg på Svalbard i fjor.

Av de 125 om bord, hvorav de fleste var franske pensjonister, sto mange ute på dekk ved ankomst Barentsburg i juli. Flere falt under sammenstøtet. Nesten en tredel av passasjerene og et besetningsmedlem fikk skader av ulik alvorlighetsgrad.

Gjennom undersøkelsen kom det fram at fartøyet ble operert i såkalt backup-modus for å oppnå marsjhastighet underveis. Dette førte til at en fører kunne glemme å sette systemet tilbake i kombinatormodus før manøvrering til kai.

annonse

Kommisjonen holder muligheten åpen for at propellen på babord side ved ankomst fortsatt har stått med stigning forover. Det resulterte i at fartøyets hastighet mot kaia økte når fører skulle svinge hekken inn.

Havarikommisjonens undersøkelse har vist at rederiet ikke hadde vurdert hvilken risiko endringer i operasjonsmodus kunne innebære for passasjersikkerheten. På bakgrunn av dette retter kommisjonen en sikkerhetstilråding til rederiet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon