Søkere til cybertekniker i cyberforsvaret under gjørmeløpet i forbindelse med forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I snart to uker har 1.650 kvinner og menn vært gjennom en rekke tester på Sessvollmoen i Ullensaker. De kjemper om en plass ved en av Forsvarets utdanninger.
annonse

Totalt var det over 6.000 søkere til de årlige opptaksprøvene. Av disse ble 2.500 innkalt, og 21. juni møtte i overkant av 1.650 – ny rekord – opp for å gjennomføre prøvene. Av disse er 22 prosent kvinner.

I løpet av de to ukene gjennomgår kandidatene en rekke prøver og tester. Det gjelder både rene styrkeprøver, løpetester, løp med en solid oppakning på ryggen, samt medisinsk kontroll, intervjuer, teoretiske tester og mentale og fysiske tester under feltforhold som gir lite tilgang på mat og søvn.

I alt kjempes det om plasser ved en rekke forskjellige utdanningslinjer, 36 i alt, ved Forsvarets høgskole, Forsvarets etterretningshøgskole, Forsvarets spesialkommando, kystjegerkommandoen, Cyberforsvaret, Forsvarets logistikkorganisasjon, Hærens våpenskole og Etterretningsbataljonen i Hæren.

annonse

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) besøkte Sessvollmoen tirsdag og fikk en omvisning i området.

– Det er kjempespennende å være her. Her samler vi kremen av norsk ungdom og tester dem skikkelig, hvor de konkurrerer om et fåtall stillinger. Det apparatet Forsvarer rigger til her er imponerende, sier Bakke-Jensen til Forsvarets Forum.

Årets opptak avsluttes 5. juli og da vil de mest egnede kandidatene få tilbud om videre utdanning.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon