Andøya space center sett fra fjellet Andhue på Andøya. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Andøya Space Center vil satse på å bli et europeisk senter for oppskyting av satellitter og blir mer enn dobbelt så stort som i dag.

Til nå har romsenteret på Andøya lengst nord i Nordland skutt om lag 1.300 forskningsraketter, de største på opptil åtte tonn og opp til om lag 1.000 kilometers høyde. Nå har konsernsjef, tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen sendt eierne, Næringsdepartementet og Kongsberggruppen en omfattende plan for utbygging. Selskapet vil investere 1,3 milliarder kroner for å skyte opp kommersielle raketter, skriver Klassekampen.

Andøya har mistet mange arbeidsplasser ettersom Luftforsvaret er i ferd med å trekke basen for Orion-fly vekk fra øya. En utbygging av romsenteret vil kunne gi kommunen mange nye arbeidsplasser. I dag arbeider om lag hundre personer i senteret. Målet Enoksen ser for seg er 200–250 innen 2025.

annonse

– Vi venter på svar fra våre eiere hver dag som helst. Signaler vi har tolket, tyder på et ja, sier Enoksen.

– Andøya har naturgitte forutsetninger for både luft- og romfart. På den store flyplassen på Andenes kan man lande og ta av i fire retninger, alle over vann, sier Enoksen.

Høyere-ordfører Jonni Solsvik i Andøy er glad for de foreslåtte investeringene. Han sier satellittoppskyting har et stort potensial og at kommunene trenger flere arbeidsplasser når forsvaret trekker seg ut.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon