Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Norge må redegjøre for ytterligere 16 barnevernssaker, ber Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
annonse

Da regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i mai kommenterte domstolens behandling av de da ti norske barnevernssakene, fastslo han som objektivt faktum at «Norge er satt under lupen». Nå har Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) sluppet inn ytterligere 16 saker. Dermed har domstolen engasjert seg i til sammen 26 saker, ifølge Dagbladet.

EMD har kontaktet Norge og bedt om statens svar på spørsmål om krenkelse av menneskerettigheter, hvilket innebærer en domstolskontroll kontroll av vårt barnevernssystem, ifølge barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Så langt er staten frikjent i to saker og felt i en sak. Nå skal EMD altså ta stilling til ytterligere 23 saker.

annonse

– Dette tar vi på stort alvor. Vi har i dag fått beskjed om at sakene er kommunisert, det vil si at de ønsker å få sakene kommentert fra norske myndigheter, men vi har ikke fått sett sakene ennå. Vi vil nå i samarbeid med regjeringsadvokaten se nærmere på de enkelte sakene, og forberede sakene i samsvar med EMDs prosedyrer, sier Ropstad.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.