USAs justisminister William Barr. Illustrasjonsbilde. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

To dommere i New Jersey i USA får kraftig kritikk for uttalelser de kom med i forbindelse med saker der to mindreårige jenter ble utsatt for voldtekt.

Dommer James Troiano uttalte at en 16 år gammel gutt som filmet voldtekten av en jevnaldrende jente, ikke burde oppleve alvorlige konsekvenser fordi han «kommer fra en god familie som plasserte han i en ypperlig skole».

Ifølge en ankekjennelse sendte gutten videoklipp av voldtekten til venner. Videoen ble tekstet med «når din første seksuelle opplevelse er voldtekt». Advokat Debra Katz mener Troiano bør fjernes fra dommersetet.

annonse

– Det som er utrolig med denne saken, er at gutten erkjenner at han begikk voldtekt. Det finnes videobevis, sier Katz.

Troiano hevdet at saken ikke kunne sammenlignes med «tradisjonelle voldtektssaker», der «to eller flere menn angriper noen med våpen» i for eksempel et «forlatt skur». 16-åringens videotekst forklarte dommeren som handlingen til en 16-åring som «sier dumme ting til sine venner».

– Dette er overlevendes største frykt. Frykten for at offeret blir anklaget eller at handlingene mot dem blir bagatellisert, sier leder Patricia Teffenhart i New Jerseys koalisjon mot seksuelle overgrep.

I en annen sak uttalte dommer Marcia Silva at seksuelle overgrep en 12-åring ble utsatt for av en 16-åring, ikke kan beskrives som «en spesielt forferdelig eller grusom forbrytelse».

annonse

– Utover det at hun mistet jomfrudommen, viser ikke påtalemyndigheten at hun har fått andre fysiske, mentale eller emosjonelle skader, uttalte Silva.

Begge dommerne besluttet at guttene skulle stilles for ungdomsrett, før en ankedomstol tok opp saken på nytt, noe som også brakte dommernes uttalelser til offentligheten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon