UNSW skal nå lære sine studenter at aboriginere har vært det "alltid". Foto: Shutterstock
annonse
annonse

Forelesere i vitenskapelige fag ved University of New South Wales (UNSW) har fått beskjed om å slutte og fortelle studentene når urbefolkningen aboriginer ankom Australia.

I et brev sendt til foreleserne blir det forklart at det er upassende å datere når aboriginene ankom kontinentet, de bør heller si at aboriginene har vært i Australia siden «drømmenes begynnelse», slik urbefolkningens religion tilsier.

De nye retningslinjene ble sirkulert på vitenskapsfakultetet nylig, skriver Daily Mail, som har funnet historien fra The Australian.

annonse

Utvandret fra Afrika

Det er generelt vitenskapelig akseptert at aboriginerne, som alle andre mennesker, stammer fra de opprinnelige menneskene som utvandret fra det afrikanske kontinent. Man anslår at de etablerte seg i det som i dag heter Australia, og kom via Sørøst-Asia for omtrent 50.000 år siden.

Moderne forskning med mitokondrielt DNA har avslørt at aboriginene ikke er særlig nært beslektet med folk i Polynesia, men derimot nært beslektet med folk i Melanesia. Andre har spekulert om de kan være beslektet med visse folkegrupper i India. Til sammen omtales den gruppen som den oseaniske rase.

annonse

Les også: Donald Trump varsler krav om reell ytringsfrihet på amerikanske universiteter

«Inkluderende språkbruk»

I 2018 ble det skrevet i en vitenskapelig forskningsrapport fra UNSW at urbefolkningen «ankom for nesten 50.000 år siden, de har altså i praksis vært her alltid, siden det moderne mennesket startet utvandringen fra Afrika for 50-55.000 år siden». Rapporten fikk ros for sin «inkluderende språkbruk» og ble godkjent av rektor Emma Johnson.

Johnson var også medlem av gruppen som utformet de nye retningslinjene, som sier at å datere urbefolkningens ankomst kan «gi støtte til teorier om migrasjon og antropologiske antagelser», noe som oppfattes som upassende av mange aboriginer.

– Aboriginer jeg har jobbet med var svært interessert i vitenskapelige bevis, sier arkeolog Richard Fullagar til avisen. Men også han må innrømme at aboriginer han har jobbet med enkelte ganger har fortalt ham at det er deres kulturelle overbevisning er at de har vært i Australia alltid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon