Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Av de 3.895 sakene konfliktrådene i Norge mottok i første halvår i år, utgjør voldssaker nesten en firedel av den samlede saksmengden.

De 837 voldssakene omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente til vold i nære relasjoner.

Konfliktrådene erfarer at de som har vært utsatt for voldshandlinger, kan ha godt utbytte av å møte gjerningspersonen under trygge forhold. Noen har også behov for å snakke sammen etter voldtekt og andre seksuelle overgrep. 63 saker omhandler seksualkriminalitet.

Mens antall voldssaker utgjør 23 prosent av konfliktrådets samlede saksantall, utgjør trusler/krenkelser 17,5 prosent (626 saker), økonomiske konflikter 10,5 prosent (378 saker) og nærmiljøkonflikter/nabokrangler 8 prosent (293 saker).

Stadig flere forhold som omhandler digital mobbing, sendes konfliktrådet. Mens det var registrert 39 slike saker for et år siden, er det 60 saker hittil i år.

Siden iverksettelsen av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging for fem år siden, er 233 ungdommer mellom 15 og 18 år idømt ungdomsstraff, mens 1.742 har fått ungdomsoppfølging. Tallene for første halvår i år viser at 32 ungdommer i denne aldersgruppen er idømt straff, mens 221 har fått oppfølging.

Reaksjonen er tredelt med et innledende ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen. Deretter lages det en ungdomsplan med krav som må gjennomføres. Til slutt etableres det et oppfølgingsteam som følger ungdommen i den perioden straffen varer. Vold og narkotika er hyppige lovbrudd blant disse ungdommene.

Tallene for første halvår i år viser en nedgang på 5 prosent i antall saker fra året før (4.118 saker). Dette ligger godt innenfor det som er en vanlig variasjon i konfliktrådenes sakstall, sett over flere år, skriverKonfliktrådet i en pressemelding.

Konfliktrådene i Norge har 550 oppnevnte meklere.