På tegningen er tiltalte Svein Ludvigsen (t.h.) og forsvarer advokat Per Johan Zimmer under rettssaken i Nord-Troms tingrett. Foto: Ane Hem / NTB scanpix
annonse
annonse

En eventuell anke fra Svein Ludvigsen kan bli avvist av lagmannsretten dersom den mener den ikke vil føre fram.

Torsdag ble den tidligere fylkesmannen og statsråden dømt til fem års fengsel etter at Nord-Troms tingrett fant Ludvigsen skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å få sex fra tre unge menn. Ludvigsens anket dommen på stedet. Hans forsvarer sa at klienten reagerte med overraskelse, skuffelse på å bli dømt og at han vil anke dommen, både over skyldspørsmålet og lovanvendelsen.

Det er imidlertid ikke gitt at det blir noen ny rettssak eller en ny mulighet for Ludvigsen til å få prøvet saken fullt ut i en høyere rettsinstans, skriver Nordlys. Ingen av de ulike postene i tiltalen har en strafferamme over seks år og dermed kan lagmannsretten nekte en anke fremmet for ny full behandling dersom den mener anken ikke vil føre fram.

annonse

-Dersom lagmannsretten mener at det ikke er grunner som taler for at saken skal prøves igjen, nekter de anken fremmet, sier aktor under saken, statsadvokat Tor Børge Nordmo, til Nordlys.

Han forklarer ordningen med at alle har rett til å få prøvet saken sin to ganger. Vurderingen som gjøres dersom lagmannsretten skulle nekte å fremme en sak, er også en slik prøving. Nordmo sier at lagmannsretten også kan komme til å behandle deler av en anke, og ikke hele saken.

Ludvigsen ble dømt til fengsel i fem år og til å betale oppreisning og menerstatning på til sammen 473.000 kroner til den 25 år gamle mannen som er fornærmet i tiltalens to hovedpunkter. De to andre fornærmede er tilkjent 120.000 og 150.000 kroner i oppreisning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon