Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs leder Yukiya Amano. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Onsdag blir det krisemøte i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om Irans atomprogram. Det er USA som har bedt om møtet.

En talsperson for atomenergibyrået opplyser at møtet vil finne sted 10. juli.

President Donald Trump trakk i fjor USA fra atomavtalen og gjeninnførte harde sanksjoner mot Iran. Landet varslet nylig at det gradvis vil gå bort fra avtalen, og landet har nå mer lagret uran på lager enn hva avtalen tillater.

annonse

Atomavtalen, som Iran inngikk med seks stormakter, innebærer at Iran ikke kan lagre mer enn 300 kilo uran med en anrikningsgrad på 3,67 prosent.

Onsdag sa Irans president Hassan Rouhani at landet vil øke anrikingen av uran med så mye som de har behov for fra og med søndag.

USA, som ba om møtet, har beskrevet situasjonen i Iran som «bekymringsfull».

En av rådgiverne til Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, antyder at Iran vil kunne trappe opp anrikingsgraden til 5 prosent for uran brukt til fredelige formål.

annonse

Avtalen setter et tak på 3,67 prosent, noe som er nok til å produsere atomkraft, men langt fra nok til å utvikle atomvåpen, ettersom det krever en anrikingsgrad på over 90 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon