Kong Mwanda av Buganda. Foto: Wikipedia Commons
annonse
annonse

Seksuelle forhold mellom mennesker av samme kjønn har eksistert i tusenvis av år i alle kulturer, men har ofte blitt ignorert av akademikere.

JSTOR Daily refererer til en artikkel av historikeren Marc Epprecht, «Bisexuality» and the Politics of Normal in African Ethnography, som beskriver hvordan vestlige antropologer underslo forekomsten av homofile forhold i Afrika sør for Sahara. Dette skulle fremstilles som noe nytt. Epprecht skriver blant annet:

– Allerede på 1500-tallet ble det rapportert om seksuelle forhold mellom afrikanske menn, generelt i en form som uttrykke sjokk og avsmak. For eksempel skrev engelskmannen Andrew Battell at imbangalaene i Angola «levde som dyr, for de har menn utkledd som kvinner som de holder sammen med sine koner».

annonse

Men antropologene som besøkte Afrika fra 1800-tallet og utover skrev sjelden om forekomsten av homoseksualitet. Epprecht mener dette skyldes datidens gjengse syn på sex, kjønn og rase. Homoseksualitet ble sett på som unaturlig, noe som hørte hjemme i dekadente sivilisasjoner som for eksempel Romerriket like før undergangen. Siden afrikanere ble sett på som et uttrykk for det naturlige, primitive og opprinnelige menneske passet ikke homofili inn i bildet.

Derfor valgte antropologene å overse homofile forhold, og late som om det ikke eksisterte. Når det var umulig å overse, forsøkte de å finne andre forklaringer. Kong Mwanda av Buganda (1868-1903) var tydelig biseksuell. Dette forklarte antropologene med påvirkning fra hans dekadente muslimske rådgivere.

Andre ganger var motivasjonen å beskytte europeiske interesser. Gruvearbeidere levde i lange perioder i samfunn kun bestående av menn, og homoseksuelle forhold var utbredt. Dette fryktet man ville gi gruveselskapene dårlig publisitet, og derfor ble det hemmeligholdt.

annonse

Først på 1970-tallet begynte europeiske og amerikanske antropologer å bekrefte de mange variantene av homoseksuelle forhold de møtte i Afrika. Epprecht mener det ikke er en tilfeldighet at dette skjedde samtidig som kolonimaktene trakk seg ut av Afrika, og homobevegelsens fremmarsj i Vesten.

Homofili var forøvrig forbudt i Norge inntil 1972.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon