Photo by GREG BAKER / AFP
annonse
annonse

Nå sjekker kommunistiske myndigheter om turister liker Dalai Lama eller japanske heavy metal band.

Det har lenge vært kjent at de kinesiske myndighetene har omgjort landets mest vestligste republikk Xinjiang til en av verdens sterkeste politistater. Nå rammes ikke lenger bare beboerne. Ifølge en fersk artikkel i The New York Times, har myndighetene funnet en metode for å lure turister på vei inn i området.

Et team utenlandske journalister fra ulike publikasjoner undersøkte en applikasjon som har vært brukt i regionen, og fikk et sjeldent overblikk over teknologien Kina bruker for å undergrave påstått islamsk radikalisme, og for å styrke kommunistpartiet. Bruken av appen har ikke blitt omtalt i pressen tidligere.

annonse

Les også: Kina bruker mobilapp til å masseovervåking av dagliglivet til muslimer

Ved hjelp av appen, installert i smarttelefonene til turister og besøkende forretningsmenn, kan myndighetene etter hvert kontrollere deres bevegelser i landet, og hva de interesserer seg for.

Kinas grensemyndigheter installerer rutinemessig den nye appen på smarttelefoner, som tilhører reisende som kommer inn i Xinjiang fra Sentral-Asia. Dette ifølge flere personer som ble intervjuet av journalister, som nylig krysset grensen.

Les også: Uigurene – hvem er de?

annonse

Superapp

Appen samler personlige data fra telefoner, inkludert tekstmeldinger og kontakter. Det kontrollerer også om enheter bærer bilder, videoer, dokumenter og lydfiler som samsvarer med noen av mer enn 73 000 elementer, som er inkludert i en liste som er lagret i appens kode.

Disse elementene inkluderer blant annet islamske statspublikasjoner, men ifølge den amerikanske avisen også materiale uten tilknytning til islamsk terrorisme. Det er skannede sider fra en arabisk ordbok, et bilde av Dalai Lama og til og med en sang av et japansk band som spiller heavy metal.

«Den kinesiske regjeringen, både i lov og praksis, sammenlikner ofte fredelige religiøse aktiviteter med terrorisme,» sier Maya Wang, en kinesisk forsker for Human Rights Watch.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon