USAs utenriksminister Mike Pompeo oppnevner en kommisjon for å kartlegge menneskerettighetssituasjonen i verden og hvordan det former landets utenrikspolitikk.
Pompeo sier han håper kommisjonens arbeid vil stå seg som den grundigste gjennomgåelsen av menneskerettigheter siden FNs verdenserklæring om menneskerettigheter fra 1948.
Kommisjonen skal også ha til hensikt å veilede amerikansk utenrikspolitikk på menneskerettighetsområdet. I uttalelsen sa Pompeo også at kommisjonen skal utforske «det grunnleggende spørsmålet om hva det betyr å hevde at noe er en menneskerettighet».
– Det er tid for en informert gjennomgang av rollen menneskerettigheter har i amerikansk utenrikspolitikk, sa Pompeo. Han tok ikke imot spørsmål fra journalister da han presenterte nyheten.
Trump-administrasjonen har i lang tid blitt kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner for blant annet å ha tette bånd til stater som Saudi-Arabia, Brasil og Egypt.
Amnesty International er blant dem som kritiserer Trump-administrasjonen i forbindelse med kunngjøringen.
– Denne administrasjonen har aktivt jobbet med å nekte og frata menneskerettighetsbeskyttelser siden Trumps tiltredelse, sier Joanne Lin i Amnesty International USA. Hun legger til at dersom administrasjonen er opptatt av menneskerettigheter, burde de i stedet følge dagens internasjonale rammeverk.
Da Pompeo presenterte kommisjonen, vektla han viktigheten av FN-erklæringen fra 1948.
Ifølge han markerte erklæringen slutten på tiden da regimer kunne slippe unna med å mishandle innbyggerne sine.
FN-erklæringen slo blant fast at alle «mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter». Pompeo har utnevnt Harvard-professoren Mary Ann Gleden, som har skrevet en bok om FNs menneskerettighetserklæring, til å lede kommisjonen.