Minnemarkering i Manila for en tre år gammel jente som ble drept under en politiaksjon. Hennes far var en narkomistenkt. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix

Amnesty ber om internasjonalt press og en FN-gransking for å stanse det som kan være forbrytelser mot menneskeheten i Filippinenes krig mot narkotika.

Utenomrettslige drap er fortsatt er utbredt i president Rodrigo Dutertes tre år lange krig mot narkotika, ifølge en rapport publisert mandag. Volden og overgrepene nærmer seg terskelen for forbrytelser mot menneskeheten, ifølge Amnesty.

– Bulacan-provinsen har blitt landets mest blodige drapssted etter at politistyrker ble overført dit fra Manila, som tidligere var episenteret for lignende drap, heter det i Amnestys rapport.

Utenomrettslige henrettelser

Amnesty har undersøkt 20 narkotikarelaterte hendelser i Bulacan-provinsen fra mai i fjor til april i år. I disse hendelsene ble 27 mennesker drept, og ved å intervjue vitner, de dødes familier, lokale myndigheter og menneskerettighetsaktivister, har Amnesty konkludert med at halvparten av hendelsene synes å ha vært utenomrettslige henrettelser.

FN-eksperter har bedt om en granskning av menneskerettssituasjonen på Filippinene. Den filippinske regjeringen reagerer sterkt på forslaget og anklager FN-ekspertene for å drive med «utilgivelig innblanding».

Over 5.000 drept

Siden Rodrigo Duterte ble president i 2016 og startet sin krig mot narkotika, er over 5.000 narkomane og narkolangere drept i politiaksjoner, ifølge offentlig statistikk. De fleste av disse var anklaget for mindre alvorlig narkotikakriminalitet.

Ifølge Human Rights Watch kan dødstallet være over 12.000 når også ofrene for borgerverngrupper og innleide leiemordere blir tatt med.

Duterte og politiet har nektet for å ha gitt tillatelse til utenomrettslige drap, selv om presidenten gjentatte ganger har truet narkotikamistenkte med døden og oppfordret politi til å skyte mistenkte som motsetter seg pågripelse.