En hemmelig rapport viser at Norsk Etterretning hadde informasjon om havariet av atomubåten Kursk, samme dag som ulykken skjedde. Norsk Strålevern reagerer på at de ikke ble varslet før flere dager senere. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
annonse
annonse

Norsk etterretning hadde detaljert kunnskap om havariet til den russiske atomubåten Kursk i Barentshavet. Norsk Strålevern reagerer på de ikke ble informert.

Den russiske atomubåten Kursk sank til bunns i Nordishavet i august 2000, etter en eksplosjon om bord. 118 mennesker omkom i ulykken.

En hemmelig rapport fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, viser at Norsk etterretningstjeneste hadde detaljert informasjon om havariet, ifølge NRK.

annonse

E-tjenesten la fram en rapport om ulykken allerede samme dag. Her ble det slått fast at den andre eksplosjonen gjorde at vann trengte inn i rommene i nesepartiet og at hele ubåten trolig traff bunnen på 180 meters dyp bare sekunder etterpå.

Forsvaret informerte Norsk Stålevern-myndigheter først flere dager senere om at det kunne ha vært en ulykke. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet reagerer nå på at de ikke ble varslet om eksplosjonen i den atomdrevne undervannsubåten tidligere.

– Vi visste ingenting om tilstanden på reaktoren eller om det kunne være lekkasje av radioaktive stoffer. Vår beredskapshåndtering hadde vært styrket om vi hadde kommet i gang med engang, sier direktør Ole Harbitz i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

annonse

NRK har vært i kontakt med E-tjenesten og Forsvarsdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon