Illustrasjonsbilde. (SANA via AP)
annonse
annonse

FNs spesialutsending til Syria, norske Geir O. Pedersen, sier at partene i Syria er «svært nærme» en avtale om hvordan landets nye grunnlov skal bli til.

Borgerkrigsherjede Syria forsøker nå å oppnå fred, og et viktig ledd i dette arbeidet er utforming av landets grunnlov. Bashar al-Assads regime i Damaskus ønsker kun å endre på den nåværende grunnloven, mens opposisjonen vil ha en helt ny.

Geir O. Pedersen, som i januar tok over som FNs spesialutsending til Syria i etter Staffan de Mistura, møtte onsdag pressen i Damaskus etter å ha hatt møter med Syrias utenriksminister Walid Muallem.

annonse

Pedersen har i lengre tid forsøkt å etablere en komité som skal utforme den nye grunnloven. Dette arbeidet har gått trått, og i juni oppfordret FNs sikkerhetsråd Pedersen til å endre strategi.

Nå sier Pedersen at partene er «svært nærme» en avtale og at det er gjort «solide framskritt» i forhandlingene. Han går ikke i detalj om hvordan komiteen skal se ut eller om det har skjedd et gjennombrudd i forhandlingene.

Viktig for politisk prosess

Det er antatt at grunnlovskomiteen er en nødvendig del av en politisk prosess som kan lede fram mot en slutt på den blodige borgerkrigen, som har kostet rundt 370.000 mennesker livet og sendt millioner på flukt.

annonse

Pedersen har tidligere beskrevet en komité som en døråpner for en bredere politisk prosess. Den regimevennlige avisa Al-Watan skrev tirsdag at arbeidet kunne begynne allerede i september dersom det blir enighet.

En rekke FN-ledede forhandlinger har i løpet av de åtte årene borgerkrigen har pågått ikke ført til noen fredsløsning. De siste årene har også Russland, som står på regimets side, vært i parallelle forhandlinger med Tyrkia, som har støttet opprørssiden.

Tatt kontroll

Regimet i Damaskus har, med avgjørende militærstøtte fra Russland, de siste årene tatt kontroll over en stadig større del av landet.

– Det har blitt gjort store framskritt mot en avtale om en komité som skal diskutere grunnloven, sier Syrias utenriksdepartement i en uttalelse.

FN håper at det å samle sammen en grunnlovskomité er første skritt mot en ny grunnlov og nye valg. Forsøket på å komme fram til en komité på 150 medlemmer har pågått i over et år. Det er på det nåværende tidspunkt enighet om 50 medlemmer hver fra regimet og opposisjonen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon