Den norske regjeringen vil gjerne ha en ny frihandelavtale med Mercosur-landene. Men det er uaktuelt med en avtale som undergraver norsk kjøttproduksjon. Her er Argentinas president Mauricio Macri (midten) og Uruguays utenriksminister Rodolfo Nin (t.v.). Foto: Matilde Campodonico / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen håper å få i havn en norsk Mercosur-avtale i løpet av august, men det er uaktuelt å inngå en avtale som undergraver norsk kjøttproduksjon.

Siden juni 2017 har Det europeiske frihandelsforbund (EFTA), parallelt med EU, diskutert en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur.

Etter at EU i slutten av juni ble enige med de søramerikanske Mercosur-landene om en frihandelsavtale, håper den norske regjeringen at EFTAs Mercosur-avtale kan landes i løpet av august, skriver Nationen.

annonse

– Den tiende forhandlingsrunden vil finne sted i Buenos Aires i august, og det er et mål å bli enige om hovedtrekkene i avtalen da, sier statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet i en epost til avisen.

Avtalen EU har kommet til enighet med Mercosur om, åpner for nye eksportkvoter blant annet på storfekjøtt. Det har blant annet skapt bekymring hos Bondelaget i Norge, som torsdag møter politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet til det de omtaler som et krisemøte. Bondelaget frykter at EFTA-landene kan få kjøttkvoter tilsvarende de EU har åpnet for.

Det sier Thue er uaktuelt. Han understreker imidlertid at en frihandelsavtale med Mercosur-landene vil ha stor verdi for norsk næringsverdi.

– I forhandlinger må man gi og ta, men det er uaktuelt for Norge å inngå en avtale som undergraver grunnlaget for norsk kjøttproduksjon, sier Thue.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon