Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

VG har i flere artikler de siste to uker fokusert på saker som angivelig viser overdreven maktbruk mot kriminelle fra politi og justismyndigheters side.

annonse

Først ute var saken hvor ledelsen i Politiets Utlendingsenhet anmeldte seg selv til Spesialenheten for politisaker for måten en aggressiv somalier hadde blitt uttransportert. VG trykket deretter en kronikk fra tre psykologer som mente Trandum måtte undersøkes og antydet mulig tortur.

Les også: Psykologforening sammenligner politiets metoder på Trandum med tortur: – Meningsløst, sier Lurås

Nå er samme VG-journalist, Sofie Fraser, ute igjen. Denne gang har hun funnet tak i Kristoffer Vorkinn Munkeby i Jussbuss som mener justisminister Kallmyrs forslag om spyttemasker i fengslene «vil virke mot sin hensikt, og heller skape mer sinne blant de innsatte.»

Foranledningen er rapporter om økt spytting fra unnsatte mot fengselsbetjenter.

Vorkinn Munkeby betegner soningsforholdene i norske fengsler som kritikkverdige, og mener det skaper frustrasjon, motløshet og aggresjon hos de innsatte, skriver VG.

– Å sette maske på mennesker i en slik situasjon er på ingen måte en løsning på aggresjonsproblemer, men er tvert om egnet til å skape mer sinne blant de det gjelder, sier han.

Spa-hotell

VGs fokus på at norske myndigheter gjør kriminelle i fengslene «sinte» kommer samtidig som britiske BBC for noen dager siden hadde en lang reportasje om det de omtalte som bemerkelsesverdig behagelige forhold i det norske fengselet i Halden.

BBC skriver at sikkerhetsfengselet i Halden kunne vært en «yoga-klasse på et hvilket som helst holistisk spa».

«Det kunne vært en yoga-klasse på et holistisk spa hvor som helst i verden, men deltakerne her på Norges sikkerhetsavdeling i Halden er langt fra det vanlige spa-klientellet. Barfødde mordere, voldtektsmenn og narkotikasmuglere øver på hunde- og lotusstillinger ved siden av deres fengselsvakter i full konsentrasjon på deres instruktører,» skriver BBC.

Britenes svar på NRK er også blitt fortalt at Kriminalomsorgen foretok en rigorøs serie med reformer på begynnelsen av 1990-tallet bort fra det fengselssjef Are Høidal kaller «hevn» og over på rehabilitering. «Fanger, som tidligere tilbrakte det meste av dagen innelåst, ble tilbudt daglig trening og utdanningsprogrammer og fengselsvaktenes rolle ble snudd på hodet,» skriver BBC.

VG ser imidlertid ikke ut til å mene at det er bra nok for de innsatte ennå.

Hver fengelsplass i Halden koster over 1,1 million kroner i året. Det er over dobbelt så mye som i Storbritannia skriver BBC.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.