Politiets etterforskere på stedet der en mann og en kvinne i 60-årene ble funnet drept på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen 27. juni. Den 40 år gamle sønnen deres er siktet i saken. Foto: Richard Halland / NTB scanpix
annonse
annonse

I første halvår 2019 har politiet startet etterforskning av elleve drapssaker med tolv ofre, ifølge NTBs oversikt. Åtte av ofrene er kvinner, mens fire er menn.

Tallet på saker ligger én over fjoråret. I 2017 var det 17 saker på samme tid.

Politiet har pågrepet de antatte gjerningspersonene i alle sakene så langt i år, og slik sett kan ingen av sakene regnes som uoppklarte. Det var også tilfelle i fjor.

annonse
Partnere og foreldre

Tre av drapene har vært et partnerdrap, der en person blir drept av noen de har eller har hatt et forhold til. Like mange saker omfatter drap på foreldre.

Fire av drapsofrene var menn og åtte var kvinner. Ingen av ofrene var barn. Alle de tolv siktede gjerningspersonene er menn.

I én av sakene, på Sotra i Hordaland, er det to ofre. Her er en 40 år gammel mann siktet for å ha drept foreldrene sine, begge i 60-årene.

Halvparten i Vest PD
annonse

Denne saken og fem andre har skjedd i Vest politidistrikt. Det utgjør rundt halvparten.

– Vi har hatt år hvor det ikke har skjedd et eneste drap, og nå har det skjedd seks. Det er veldig spesielt. Det er skjebner som ligger bak dette, sa Gunnar Fløystad, leder for påtaleenheten i Vest politidistrikt, til Bergens Tidende nylig.

Det siste tiåret er det 2015 som hadde færrest drapssaker, ifølge Kripos’ statistikk. Da var det 22 saker med 23 ofre.

I denne perioden – fra 2009 til 2018 – er det nåværende Oslo politidistrikt som har hatt klart fleste saker, med 84. Så følger Sørøst, med 37 saker, og deretter Øst (27), Vest (26) og Agder (25).

Fakta om drapssaker i Norge i 2019

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av elleve drapssaker med tolv ofre. Blant ofrene er åtte kvinner og fire menn.

* 1. januar: 49 år gamle Anne Kari Bjelland blir funnet drept etter en boligbrann i Haugesund. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at hun trolig døde av stikkskader. Hennes samboer, en mann i 50-årene, er siktet for drap. Han har erkjent drapet.

* 10. januar: 66 år gamle Randi Berntsen blir funnet drept i en leilighet i Sjøfarendes Aldershjem på Nordnes i Bergen like etter klokken 2 på natten. Politiets teori er at hun ble kvalt. Hennes samboer, en 43 år gammel svensk borger, ble pågrepet på stedet og er siktet for drap. Mannen har tilstått drapet.

annonse

* 7. februar: 42 år gamle Ramilem Kamal fra Filippinene blir funnet død i en leilighet på Bjørndal i Oslo. En av naboene, en 39 år gammel mann med asiatisk bakgrunn, blir pågrepet og siktet for å ha drept henne.

* 15. februar: 28 år gamle Said Bassam Chataya, kjent fra hiphop-miljøet, blir knivstukket ved Danmarks plass i Bergen ved 21.30-tiden og dør en snau time senere på sykehus. Tolv personer ble siktet i saken, én av dem for selve drapet.

* 19. februar: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, som var bosatt i Bærum, blir angrepet med øks på en gravlund i Haugesund. Hun dør dagen etter som følge av skadene. En 48 år gammel mann er siktet for drapet. Han er dømt 22 ganger tidligere.

* 27. februar: En 62 år gammel kvinne blir drept i en leilighet på Ellingsrud i Oslo. Kvinnens 29 år gamle sønn er i leiligheten når politiet kommer og er pågrepet og siktet for drapet.

* 12. mars: En 63 år gammel kvinne blir funnet knivdrept i en leilighet i en kommunal bolig i Nattlandsveien i Bergen. Kvinnens ektemann (59) blir knivstukket og alvorlig skadd. Sønnen deres på 36 år er siktet for drap og drapsforsøk. De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk og ikke kan straffes med vanlig fengsel.

* 1. april: En 30 år gammel mann blir pågrepet, siktet for å ha knivdrept sin tidligere kone i 30-årene på Strømmen i Akershus. Paret er iranske statsborgere.

* 2. april: En 40 år gammel mann blir funnet livløs i en bolig i Florø i Sogn og Fjordane. Han blir kort tid etter erklært død. En 22 år gammel mann ble noen timer senere pågrepet og siktet for drap. To dager etter drapet blir en 40 år gammel mann også siktet i saken, men mistanken mot ham er svekket. Både avdøde og de to siktede er norske statsborgere og bosatt i Florø.

* 27. april: 40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson blir funnet skutt i et bolighus i Mehamn i Finnmark. Han dør kort tid etterpå. To menn på 35 og 32 år blir pågrepet. 35-åringen regnes som hovedmistenkt og er siktet for drap, mens 32-åringen er siktet for medvirkning til drap. Både offeret og de to siktede er islandske statsborgere.

* 27. juni: Siri Helen Johannessen (66) og Per Arne Ormehaug (67) blir funnet drept i en enebolig på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen. En sønn (40) ble pågrepet på stedet og siktet for drapene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon