FN-flagget. Illustrasjonsbilde. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho *** FINLAND OUT.

Tusenvis har mistet livet på Filippinene etter at landets president Rodrigo Duterte rullet i gang sin krig mot narkotika. FN skal nå granske drapene.

annonse

– Vi har lagt fram en balansert tekst med en svært beskjeden forespørsel. Det er helt enkelt at høykommissæren i juni neste år legger fram en rapport for diskusjon, sier Islands ambassadør til FN, Harald Aspelund, under møtet i Genève.

Det var Island, som fikk plass i FNs menneskerettighetsråd etter at USA trakk seg i protest, som tok initiativ til utredningen.

Den ble vedtatt med 18 stemmer for og 14 mot, mens 15 avsto fra å stemme.

Kritiske til gransking

Filippinenes delegasjon forsøkte å stanse forslaget og hamret etter voteringen løs på landene som stemte for.

– Fristen er stor for å forlate alt dette, med velfortjent forakt for det mindretall av land som har så lav moral at de tar opp falske spørsmål og sverter menneskerettighetsrådets rykte. Men Filippinene forblir trofast i kampen for menneskerettigheter, sier landets FN-ambassadør Evan Garcia.

Ba om gransking

Amnesty ba tidligere i juli om internasjonalt press og en FN-gransking for å stanse det de mener kan være forbrytelser mot menneskeheten i krigen mot narkotika.

Over 5.000 narkomane og narkolangere har ifølge offentlig statistikk blitt drept i politiaksjoner siden Duterte kom til makten i 2016. Ifølge Human Rights Watch kan dødstallet være over 12.000 når også ofrene for borgerverngrupper og innleide leiemordere blir tatt med.

FN-eksperter har også tidligere bedt om en gransking. Den filippinske regjeringen kalte det «utilgivelig innblanding».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.