FN-flagget. Illustrasjonsbilde. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho *** FINLAND OUT.
annonse
annonse

Tusenvis har mistet livet på Filippinene etter at landets president Rodrigo Duterte rullet i gang sin krig mot narkotika. FN skal nå granske drapene.

– Vi har lagt fram en balansert tekst med en svært beskjeden forespørsel. Det er helt enkelt at høykommissæren i juni neste år legger fram en rapport for diskusjon, sier Islands ambassadør til FN, Harald Aspelund, under møtet i Genève.

Det var Island, som fikk plass i FNs menneskerettighetsråd etter at USA trakk seg i protest, som tok initiativ til utredningen.

annonse

Den ble vedtatt med 18 stemmer for og 14 mot, mens 15 avsto fra å stemme.

Kritiske til gransking

Filippinenes delegasjon forsøkte å stanse forslaget og hamret etter voteringen løs på landene som stemte for.

– Fristen er stor for å forlate alt dette, med velfortjent forakt for det mindretall av land som har så lav moral at de tar opp falske spørsmål og sverter menneskerettighetsrådets rykte. Men Filippinene forblir trofast i kampen for menneskerettigheter, sier landets FN-ambassadør Evan Garcia.

Ba om gransking
annonse

Amnesty ba tidligere i juli om internasjonalt press og en FN-gransking for å stanse det de mener kan være forbrytelser mot menneskeheten i krigen mot narkotika.

Over 5.000 narkomane og narkolangere har ifølge offentlig statistikk blitt drept i politiaksjoner siden Duterte kom til makten i 2016. Ifølge Human Rights Watch kan dødstallet være over 12.000 når også ofrene for borgerverngrupper og innleide leiemordere blir tatt med.

FN-eksperter har også tidligere bedt om en gransking. Den filippinske regjeringen kalte det «utilgivelig innblanding».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon