Salah Abdeslam. Foto: Sofiane Ayari / AFP/ FRANCOIS LENOIR

Behring Brevik fikk det ikke, men en fengslet fransk terrorist får det: Økonomisk kompensasjon for påstått menneskerettighetsbrudd i fengselet. Kun 500 euro, men i Frankrike og blant hans ofre og etterlatte etter terroren har det vakt raseri.

annonse

Versailles Administrative Court fastslår at den franske regjeringen skal betale den dømte terroristen Salah Abdeslam, 29, 500 euro ($ 560) etter at hans fengselscelle ble overvåket 24 timer i døgnet, skriver nettstedet humanevents.com som siterer den engelske avisen Mirror. Domstolen mener at han må få kompensasjon for brudd på personvernet.

Salah Abdeslam er en av Frankrikes mest overvåkede fanger. Han deltok i flere terrorangrep i Paris i november 2015 der over 130 personer ble drept og flere enn 410 såret. Det største angrepet skjedde mot konsertlokalet Bataclan-teatret.

Les også: Advokat: Salah Abdeslam anker ikke dom

Planla terror

Abdeslam var blant de tre radikale jihadistene, inkludert broren Brahim Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud, som planla terrorangrepene. Han ble arrestert etter en skyting med politiet i Brussel.

Dommen i Versailles Administrative Court har ført til en større personverndebatt i Frankrike, skriver humanevents.com. Retten mente at de som overvåket ham hadde gått for langt, og at kameraer satt opp for å overvåke høysikkerhetsfengselscellene i Fleury-Mérogis-fengselet ble utstedt ulovlig i mars 2017, ifølge Mirror. Frankrike har strenge personvernlover.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.