Produkthyller i apotek. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

De siste månedene har det ifølge flere norske aviser og NRK aldri manglet så mange medisiner på norske apotek og sykehus som nå, og nå viser det seg at medisinmangelen rammer hele Europa.

Årsaken synes å være globalisering.

Ifølge nettstedet politico.eu, gjengitt av Polsk Radio, er land som Frankrike og Nederland sterkt rammet. I juli alene var kreftpasienter ikke i stand til å få behandling i Italia, og mangel på nevrologiske stoffer nådde enestående proporsjoner i Polen. Samtidig nådde det totale antall utilgjengelige legemidler Belgia, og rammet hardt.

annonse

Nå legges det hardt press på EU for å bidra til å løse problemet, spesielt fra Frankrike og Nederland.

Advart gjennom flere år

Europeiske apoteker og helsekampanjegrupper har varslet i flere år om den stadig større mangelen, delvis knyttet til økt avhengighet av et begrenset antall utenlandske leverandører.

Nettstedet siterer Charlotte Roffiaen fra pasientorganisasjonen France Assos Santé som sier at problemet ikke lenger er begrenset til «mindre land med mindre attraktive markeder som Romania, Bulgaria, eller andre land i Øst Europa, «men påvirker alle land – selv de rikeste».

annonse

En forklaring på Europas økende mangel på medisiner er at medisiner og deres ingredienser i økende grad produseres av en håndfull selskaper, hvorav de fleste er lokalisert i Asia, rapporterte politico.eu.

Polske politikere lover en snarlig løsning for deres eget land, ifølge den polske radiostasjonen, og et sentralt medlem av det polske regjeringspartiet mener at leveranser er blitt stanset på grunn av faktorer som blant annet arbeidstopp i kinesiske fabrikker som produserer farmasøytiske ingredienser.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon