Produkthyller i apotek. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De siste månedene har det ifølge flere norske aviser og NRK aldri manglet så mange medisiner på norske apotek og sykehus som nå, og nå viser det seg at medisinmangelen rammer hele Europa.

annonse

Årsaken synes å være globalisering.

Ifølge nettstedet politico.eu, gjengitt av Polsk Radio, er land som Frankrike og Nederland sterkt rammet. I juli alene var kreftpasienter ikke i stand til å få behandling i Italia, og mangel på nevrologiske stoffer nådde enestående proporsjoner i Polen. Samtidig nådde det totale antall utilgjengelige legemidler Belgia, og rammet hardt.

Nå legges det hardt press på EU for å bidra til å løse problemet, spesielt fra Frankrike og Nederland.

Advart gjennom flere år

Europeiske apoteker og helsekampanjegrupper har varslet i flere år om den stadig større mangelen, delvis knyttet til økt avhengighet av et begrenset antall utenlandske leverandører.

Nettstedet siterer Charlotte Roffiaen fra pasientorganisasjonen France Assos Santé som sier at problemet ikke lenger er begrenset til «mindre land med mindre attraktive markeder som Romania, Bulgaria, eller andre land i Øst Europa, «men påvirker alle land – selv de rikeste».

En forklaring på Europas økende mangel på medisiner er at medisiner og deres ingredienser i økende grad produseres av en håndfull selskaper, hvorav de fleste er lokalisert i Asia, rapporterte politico.eu.

Polske politikere lover en snarlig løsning for deres eget land, ifølge den polske radiostasjonen, og et sentralt medlem av det polske regjeringspartiet mener at leveranser er blitt stanset på grunn av faktorer som blant annet arbeidstopp i kinesiske fabrikker som produserer farmasøytiske ingredienser.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.