Srebrenica, Bosnia, (AP Foto/Darko Bandic)
annonse
annonse

På denne tiden i 1995 fant den kanskje mest brutale massakren i europeisk nyere historie sted: Drapene på rundt 7000 sivile muslimer er i Srebrenica i Bosnia. Nå står et medlem av det serbiske Fremskrittspartiet frem og hyller hovedmannen bak massakren, skriver Der Standard.

24 år etter folkemordet takker parlamentsmedlem Vladimir Đukanović den dømte krigsforbryteren Ratko Mladic.

Đukanović er medlem av en allianse etablert i 2008 av en annen serbisk høyrepolitiker Aleksandar Vučić, kalt «Aleksandar Vučić — Future We Believe In». Ved valget i 2014 ble han valgt inn for denne listen i nasjonalforsamlingen. Han ble gjenvalgt i 2016.

annonse

«Jeg ønsker å gratulere det serbiske folket med dagen for frigjøringen av Srebrenica,» skriver han på Twitter der han berømmer massemorderen, den serbiske generalen Ratko Mladic.

Mladic ble dømt til livstid i fengsel, blant annet på grunn av gjennomføringen av folkemordet i Srebrenica i juli 1995 av Haag ICTY.

Les også: Karadzic må sone resten av livet i fengsel for krigsforbrytelser

annonse

Myrdet rundt 8000 sivile

De fleste av de mer enn 8000 som ble myrdet i Srebrenica var ubevæpnede menn og gutter. Flere var bare 15 år og mange var pensjonister. De flyktet fra områdene rundt byen, og FN gjorde vedtak om at de kunne søke sikker tilflukt under FN-beskyttelse.

Da byen ble angrepet unnlot likevel FN av ulike grunner å forsvare Srebrenica og de serbiske styrkene under general Mladic og presidenten i Republika Srpska, Radovan Karadzic, kunne iverksette en nøye planlagt etnisk rensning.

Begge er nå dømt for alvorlige krigsforbrytelser som minner mye om nazistenes metoder for å ta livet av jøder f

Før det industrielle folkemordet med gasskamre ble iverksatt. Det dreide seg om å ta med ubevæpnede fanger til elveleier og skyte den bakfra, eller eksempelvis å dytte flest mulig av dem inn i bygninger som ble påtent.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon