Neil Basu i en samtale med pressen i august 2018. Photo by Scott Garfitt/REX
annonse
annonse

Daily Mail sto bak publikasjonen av uttalelsene den britiske ambassadører i USA. I de lekkede dokumentene kom ambassadør Kim Darrock med nedsettende kommentarer om Donald Trump.

Nå truer politiet med rettslige tiltak mot avisen. Neil Basu er en av toppene i Metropolitan Police, og leder av det britiske politiets avdeling for å bekjempe terror. Han sier at publikasjonen av innholdet i de lekkede dokumentene kan være kriminalsak, og på fredag 12. juli truet Basu med tiltale hvis Daily Mail publiserte mer fra kildene.

Les også: Britisk ambassadør med hard dom over Trump-administrasjonen i lekkede dokumenter

annonse

Søndag 14. juli publiserte Daily Mail nye opplysninger fra samme kilden, og viser dermed at de ikke er villig til å la seg presse av politiet. De får sterk støtte fra flere ledende politikere, deriblant Boris Johnson og hans rival Jeremy Hunt.

Boris Johnson sier i en kommentar at «å ta ut tiltale vil være en overtredelse mot pressefrihet og ha en skremmende effekt på den offentlige debatten». Også Hunt lover å forsvare pressens frihet og rett til å publisere saker som de mener har offentlig interesse.

Tidligere finansminister George Osborne kaller uttalelsene til Basu for «veldig dumme og lite gjennomtenkte». Og tidligere redaktør for The Guardian, Alan Rusbridger kommenterer at «politiet har ingen rett til å fortelle avisredaktører hva de kan skrive om».

Neil Basu sto på sitt, og uttalte: «Vi har en plikt til å oppdage og forhindre kriminalitet.»

annonse

Nigel Farage er også kritisk: «Dette minner om undertrykkelse. Dette er slikt språk man venter å høre i en politistat.» Også Labour-leder Jeremy Corbyn uttaler at pressefriheten må beskyttes.

Ifølge Daily Mail har spioner fra GCHQ-avdelingen deltatt i jakten på den personen som har lekket dokumentene, angivelig ved å undersøke telefonlogger og eposter. Government Communications Headquarters  (GCHQ) er Storbritannias etat for signaletterretning. Etaten er underlagt den britiske utenriksministeren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon