Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix

Representanter for Jemens regjering og Houthi-opprørerne møttes søndag for første gang på fem måneder for å drøfte tilbaketrekking av styrker fra Hodeida.

Flytting av soldater og krigere fra havnebyen Hodeida er kjernen i en våpenhvileavtale som ble forhandlet fram i Sverige i desember i fjor. Våpenhvilen forutsetter at partene trekker sine styrker vekk fra havnen og visse andre deler av byen.

En FN-representant bekrefter at koordineringskomiteen for tilbaketrekking møttes søndag ettermiddag og at samtalene skal fortsette mandag. FN leder komiteen, og møtet fant sted på et FN-skip i rom sjø, heter det.

Partene har ikke møttes siden midten av februar.

Komiteen ble opprettet som en del av avtalen i Sverige og ledes av den danske generalen Michael Lollesgaard. Den består av representanter for FN, regjeringen i Jemen og Houthi-opprørerne.

Tilbaketrekkingen fra Hodeida skulle ha funnet sted to uker etter avtalen om våpenhvilen 18. desember, men mangel på tillit mellom partene utløste bare beskyldninger om dekkoperasjoner og omgåelser.

General Lollesgaard meldte i juni at det ikke lenger var noe Houthi-nærvær i Hodeida og at det ikke hadde vært det siden tilbaketrekking fra opprørernes side i mai.

FN håper at en nedtrapping av kampene i og omkring Hodeida kan åpne for import av varer og nødhjelp til en desperat befolkning som gjennomlever en av verdens verste humanitære kriser.

Krigføringen i Jemen har tatt livet av titusener av mennesker siden en saudiledet koalisjon grep inn militært på regjeringens side i mars 2015. Millioner av mennesker er på flukt i eget land, og to tredeler av befolkningen er avhengig av hjelp fra omverdenen.