Tidlig snøsmelting gjør at Folgefonna Sommarskisenter stenger allerede denne helgen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Snøen smelter raskere enn før på Folgefonna. Allerede søndag er sesongen over på sommerskisenteret, som har søkt om støtte til å kjøpe snøkanoner.

Daglig leder Michael Iversen i Visitfonna sier til Bergens Tidende at 2019 har vært det mest snøfattige året på Folgefonna noen gang.

– Snøen smelter mye fortere enn vi er vant til. Det går ut over oss og mange andre i Jondal, som overnattingssteder og andre næringer, sier Iversen. Sommerskisenteret stenger allerede søndag, men i et normalt år ville det vært i drift til ut i september, forteller han.

annonse

– I fjor stengte vi 20. juli. Jeg tror ikke vi har stengt så tidlig før.

Visitfonna har søkt Jondal kommunes næringsfond om støtte til snøkanoner. På den måten håper de å kunne forlenge sesongen med en til to måneder.

– Vi søker om støtte til snøkanonene for å sikre driften, men også for å kunne bevare isbreen. Uten et snølokk vil den smelte mye fortere, sier Iversen.

annonse

Forsker Jostein Bakke ved Bjerknessenteret i Bergen sier isen rundt sommerskisenteret vil være borte om 20 år. Snøkanoner kan ikke hindre breen i å smelte, men vil likevel være positivt, mener han.

– Jo mer snø på breen, jo bedre. Breen vil ikke gå fram, men det vil være enklere å holde skiføret lenger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon