Lashana Lynch. REUTERS/Gilbert Bellamy
annonse
annonse

James Bond skifter kjønn og etnisitet i film nummer 26. Lashana Lynch skal spille agenten som muligens har vært hvit mann som pusher femti for siste gang.

I hvert fall er det kutyme at skuespilleren som tar over 007-pinnen spiller flere filmer på rad. Roger Moore og Sean Connery spilte syv filmer hver, Pierce Brosnan spilte fire filmer, mens den snart pensjonerte Daniel Craig, vil ende på fem filmer som James Bond.

Er det kulturell appropriasjon?

annonse

James Bond er oppfunnet av forfatteren Ian Fleming. I tjuefem filmer har hovedpersonen tilhørt den mer og mer marginaliserte gruppen hvite menn som pusher 50. Alle kulturer har sine helteforestillinger og verdenssyn. I så måte burde James Bond være fredet. Du kan lett kjøpe et karnevalkostyme som James Bond. Men er det lov for andre kulturer å bruke det? Ville det blitt ramaskrik om en indianer kledde seg ut som James Bond?

Selvsagt ikke. Og ikke burde det være problematisk, men man vet så alt for godt at det er en regel for den kulturelle gruppen hvit mann som pusher femti, og en annen for nesten alle andre kulturelle grupper. Men hvit-50-mannen skriker ikke opp om det.

Les også: James Bond-innspilling ved hemmelig hytte i Hakadal

annonse

Leroy Craft

Det er nok av kvinnelige sterke hovedrollekarakterer. Det er sågar en egen undertittel når man søker etter filmer og serier på Netflix. Kan ikke James Bond forbli tro mot forfatterens intensjoner? Må alt snus på hodet? Og for hvem? Er det ingen damer som foretrekker en mannlig James Bond?

Og skal nå Lara Croft nå spilles av en mann? Leroy Craft. Får vi en nyinnspilling av «Per» Langstrømpe?

Les også: TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre

Rollefiguren synes passé for publikum som vil ha gjenskapt sitt identitetspolitiske landskap på filmlerretet. Nå er det på tide at menn, særlig hvite, setter seg tilbake og ser på en ny agent 007 i fremtiden. Innehaveren av stillingen er kjønnskvotert. Og i søknaden vil «mangfold» og ikke-vestlig etnisitet bli vektlagt.

Hva blir det neste?

Transgender Bond? Jihadi Bond? Single Mum Bond? Sami Bond? Vi får se. Men jeg skal ikke se filmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon