EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: AP Photo/Francisco Seco
annonse
annonse

Den foreslåtte lederen for EU-kommisjonen, tyske Ursula von der Leyen, kommer med en rekke politiske løfter i forkant av voteringen i EU-parlamentet tirsdag.

Von der Leyen må få rent flertall i forsamlingen for å bli valgt, og trenger flere stemmer fra tyske sosialdemokrater. Det magiske tallet er 374 stemmer.

Etter tumultene rundt den nye lederkabalen i EU krevde sosialistblokken, den nest største etter de konservative og kristeligdemokratene (EPP), at von der Leyen måtte komme med tydelige mål innenfor en rekke politikkområder.

annonse

I svarene sier von der Leyen blant annet at CO2-utslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030, ikke 50 prosent som hun sa i forrige uke. Dagens EU-politikk opererer med 40 prosents kutt av 1990-nivået innen 2030.

Hun vil videre vurdere minimumslønn for alle, såkalt «full fleksibilitet» i håndteringen av budsjettregler og en årlig gjennomgang av rettsstatens betingelser i medlemslandene.

Von der Leyen mener også at det trengs en ny holdning i medlemslandene når det gjelder fordeling av byrdene som følger av EUs asyl- og immigrasjonspolitikk.

annonse

I det åtte sider lange svarbrevet til parlamentet åpner von der Leyen for å gi de folkevalgte initiativrett til nye lover på visse områder, dersom et flertall i forsamlingen stiller seg bak. I dag er det kun kommisjonen som har rett til å legge fram forslag til regelverk som skal gjelde hele EU.

Von der Leyen er i dag Tysklands forsvarsminister og en av statsminister Angela Merkels nærmeste medarbeidere. Hun ble nylig foreslått til å etterfølge Jean-Claude Juncker som leder av kommisjonen fra 1. november.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon