Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Manipulerte transaksjoner blåser opp verdien. Det er et uregulert marked der aktører kjøper av hverandre til fiktive priser.

En analyse viser at 71 av de 81 børsene som er undersøkt, kommer fra såkalt «wash trading». En eller flere personer kjøper og selger samme aktiva samtidig, ifølge Bitwise skriver Dagens Næringsliv.

Dermed utfører du ingen reell handel, men pumper opp omsetningen. En slik markedsmanipulasjon er ulovlig, men de færreste bitcoin-børser er regulert.

– Det har lenge vært rykter om falske volumer. Vi er bare de første som systematisk har undersøkt hvilke børser som leverer ekte volum, sier analysesjef Matthew Hougan i forvaltningsselskapet Bitwise til CNBC.

Les også: Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin

De manipulerer ikke bare markedet, de skaper også overskrifter.

– Kryptovalutaen bitcoin er på vei oppover igjen og er for første gang på ett år verdt mer enn 8.000 tusen dollar. Mandag nådde bitcoin sitt høyeste nivå siden juli i fjor, uten at det foreligger noen god forklaring på hvorfor det inntreffer akkurat nå. Ifølge Reuters sammenfaller veksten imidlertid med kryptovalutakonferansen Consensus i New York, og bitcoinverdien har også steget under andre Consensus-konferanser, melder NTB 19. mai

Les også: Bitcoin gir enorme klimautslipp

– Etter store ras i begynnelsen av året har kursen på kryptovalutaen bitcoin tatt seg opp igjen. På knapt to uker er verdien doblet.

Søndag var en bitcoin verdt over 11.000 dollar (drøyt 85.000 kroner) ifølge vekslingsnettsteder som Coinbase og Coindesk. Til sammenligning var kursen for mindre enn to uker siden på 6.200 dollar (48.000 kroner).

Dermed har kursen på verdens største kryptovaluta steget med over 80 prosent siden 6. februar, melder NTB 18. februar 2018.

Les også: Bitcoin er ikke verdt noen ting

Det er alltid noen som er negative, men de snakker som oftest til døve ører. Sånn er det når alt går til himmels.

– Kryptovaluta er svært risikable og spekulative produkter, og investeringer i dem innebærer stor risiko for tap. Det samme gjelder finansielle instrumenter som gir eksponering mot kryptovaluta. Kryptovaluta er ikke regulert, de blir omsatt på uregulerte markedsplasser og det er manglende pristransparens, advarer Finanstilsynet 12. februar 2018.

Når noe ler hele veien til banken, så sitter de fleste med skjegget i postkassa.