Statsminister Erna Solberg sparker bærekraftsballen i mål sammen med FNs generalsekretær António Guterres etter åpningen av en utstilling om globale bærekraftsmål på Nobels Fredssenter i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

FNs generalsekretær António Guterres har erklært krig mot hatefull tale og uttalte nylig at medlemslandene skal følge bedre med i hva andre medlemsland driver med.

annonse

«Det hatefulle språket kan ha fått fotfeste, men det er nå lagt merke til», uttalte generalsekretæren under en tale i forbindelse presentasjonen av en FN-strategi og handlingsplan for hatefull tale.

«Vi vil aldri slutte å konfrontere det,» sa generalsekretær António Guterres, ifølge FNs hjemmeside.

FN-pakten ble utarbeidet etter at verden hadde vært vitne til folkemord i industriell skala, da hatespredning mot jøder, kulminerte i Holocaust. Nesten 75 år senere påminnet Mr. Guterres delegater samlet på FNs hovedkontor i New York på at «vi er i fare for å glemme denne leksjonen».

Les også: Guterres ber verden få opp farten i kampen mot klimaendringene

Sprer anti-muslimsk hat og antisemittisme

«Rundt om i verden ser vi et grunnlag for fremmedfrykt, rasisme og intoleranse, antisemittisme og anti-muslimsk hat,» sa han blant annet og bemerket at noen kristne samfunn også blir systematisk angrepet.

Hatespråket angriper ikke bare menneskerettighetsnormer og prinsipper, det undergraver også sosial samhørighet, eroderer felles verdier og legger grunnlaget for vold, mener generalsekretæren.

Guterres mente at hatefull tale var en forløper til folkemordet i Rwanda, Bosnia, Kambodsja og nylig massevold rettet mot tilbedelsessteder, i Sri Lanka, New Zealand og USA.

FNs strategi og handlingsplan gir et systembasert program med det overordnede målet om å identifisere, forebygge og konfrontere hatefull tale.

«Det er rettet mot røttene til hatespråket, i tråd med mitt forebyggende syn», sa han og pekte på at det inkluderer å takle vold, marginalisering, diskriminering og fattigdom, samt å styrke svake statlige institusjoner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.