Statsminister Erna Solberg sparker bærekraftsballen i mål sammen med FNs generalsekretær António Guterres etter åpningen av en utstilling om globale bærekraftsmål på Nobels Fredssenter i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

FNs generalsekretær António Guterres har erklært krig mot hatefull tale og uttalte nylig at medlemslandene skal følge bedre med i hva andre medlemsland driver med.

«Det hatefulle språket kan ha fått fotfeste, men det er nå lagt merke til», uttalte generalsekretæren under en tale i forbindelse presentasjonen av en FN-strategi og handlingsplan for hatefull tale.

«Vi vil aldri slutte å konfrontere det,» sa generalsekretær António Guterres, ifølge FNs hjemmeside.

annonse

FN-pakten ble utarbeidet etter at verden hadde vært vitne til folkemord i industriell skala, da hatespredning mot jøder, kulminerte i Holocaust. Nesten 75 år senere påminnet Mr. Guterres delegater samlet på FNs hovedkontor i New York på at «vi er i fare for å glemme denne leksjonen».

Les også: Guterres ber verden få opp farten i kampen mot klimaendringene

Sprer anti-muslimsk hat og antisemittisme

«Rundt om i verden ser vi et grunnlag for fremmedfrykt, rasisme og intoleranse, antisemittisme og anti-muslimsk hat,» sa han blant annet og bemerket at noen kristne samfunn også blir systematisk angrepet.

annonse

Hatespråket angriper ikke bare menneskerettighetsnormer og prinsipper, det undergraver også sosial samhørighet, eroderer felles verdier og legger grunnlaget for vold, mener generalsekretæren.

Guterres mente at hatefull tale var en forløper til folkemordet i Rwanda, Bosnia, Kambodsja og nylig massevold rettet mot tilbedelsessteder, i Sri Lanka, New Zealand og USA.

FNs strategi og handlingsplan gir et systembasert program med det overordnede målet om å identifisere, forebygge og konfrontere hatefull tale.

«Det er rettet mot røttene til hatespråket, i tråd med mitt forebyggende syn», sa han og pekte på at det inkluderer å takle vold, marginalisering, diskriminering og fattigdom, samt å styrke svake statlige institusjoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon