Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Torsdag i forrige uke postet Per-Willy Amundsen et innlegg på Facebook hvor han skrev at Tommy Robinson «bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten». Dagen etter ringte en Facebook-representant til flere Frp-ansatte og varslet sanksjoner mot Amundsen. 

Facebook-talsmann Janne Elvelid sa de ville fjerne innlegget hvis ikke Amundsen gjorde det selv. Han truet også med at stortingsrepresentanten dermed ville få en «strike» og at gjentatte brudd med Facebooks regler kunne føre til at Amundsen fikk en «blokkering», dvs. utestengelse.

Det var torsdag 11. juli Amundsen la ut innlegget hvor han skrev:

«Facebook sensurerer støtte til Tommy Robinson. Vil de sensurere en stortingsrepresentant? Tommy bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten, han er politisk forfulgt. Facebooks sensur, som mange på høyresiden har blitt utsatt for, er forkastelig. Facebook bør lovreguleres for å sikre vår ytringsfrihet! Dette er garantert en status Facebook vil stoppe, så lik og del!»

Skjermdump Facebook

Resetts artikkel om det gikk rett til topps på Storyboard som mest delte sak torsdag kveld.

Fredag tok Janne Elvelid i Facebook Norge kontakt med Frps stortingsgruppe og oppfordret Per-Willy Amundsen om å slette innlegget, ellers ville Facebook gjøre det.

– Vi vil gi Amundsen en mulighet til å gjøre det selv, ellers blir vi tvunget til å gjøre det, sa han. Elvelid ringte senere direkte til Per-Willy Amundsen med samme beskjed.

Persona non grata

ifølge Elvelid er Tommy Robinson blokkert fra Facebook permanent for gjentatte brudd på deres retningslinjer knyttet til «hatefulle ytringer».

Men mest oppsiktsvekkende er det at Facebook dermed også har forbudt andre brukere fra å uttrykke støtte til Robinson eller noen andre som er blokkert.

– Når vi blokkerer en person og peker ham ut, da følger det også at man ikke får støtte en slik person, sa Elvelid til Frp.

At en stortingspolitiker oppfordrer til å gi politisk asyl til noen Facebook har blokkert, er dermed brudd retningslinjene og Amundsen vil bli straffet av Facebook om han ikke selv fjerner innlegget, hevdet Facebook-representanten.

Men stortingsrepresentant Amundsen nektet å etterkomme oppfordringen om å slette innlegget.

Dette er retningslinjene Facebook mener Amundsen har brutt:

«I et forsøk på å forhindre og dempe skade i den virkelige verden tillater vi ikke at organisasjoner eller enkeltpersoner som er engasjert i noe av det følgende, har en tilstedeværelse på Facebook: Terroraktivitet, Organisert hat, Massemord eller seriemord, Menneskehandel. Organisert vold eller kriminell virksomhet.
Vi fjerner også innhold som uttrykker støtte for eller ros til grupper, ledere eller enkeltpersoner som er involvert i disse aktivitetene, skriver Facebook».

 

Tok fem dager

Helgen gikk imidlertid og ingenting skjedde. Innlegget til Amundsen om Tommy Robinson var fortsatt ikke slettet mandag formiddag. Resett tok derfor kontakt med Janne Elvelid ved Facebook Norge.

– Facebook varslet fredag at innlegget til Per-Willy Amundsen ville bli slettet, men det har ennå ikke skjedd. Kan du forklare hvorfor? Har Facebook ombestemt seg, og i tilfelle hvorfor?

– Jeg vet ikke hvorfor, men undersøker nå, svarer Elvelid først.

Vi purrer på tirsdag og får følgende svar på SMS:

– Hei. När det är politiker så måste flera team göra review innan vi tar ned innehåll. Av någon anledning fastnade hos ett av dem.

– Så det er fortsatt til vurdering eller har dere bestemt at innlegget ikke blir slettet?

Så kommer svaret tilbake:

– Inlägget är slettet.

Og ganske riktig. Litt over klokken 12 tirsdag 16. juli er innlegget slettet.

Stort problem

Per-Willy Amundsen sier i en kommentar at saken er et lite eksempel på et stort demokratisk problem, som politikerne må forholde seg til.

– Jeg synes det er dypt problematisk og det er en god demonstrasjon av problemene vi står i her i den vestlige verden, hvor ytringsfriheten i stadig større grad blir kneblet. Ikke bare gjennom myndighetene, men også nye sosiale medier. Det er en farlig utvikling som er et demokratisk problem, sier Amundsen.