Foto: 528928/Pixabay

Nordmenn er ikke spesielt flinke til å passe på seg selv på nett. Det er ikke noen nyhet.
For noen uker siden satt jeg og pratet med en annen i ‘IT og sikkerhetsmiljøet’. Han kom til å nevne at han nylig hadde bistått en bekjent med en utpressningssak.

annonse

Fyren hadde kommet i kontakt med en jente på nett. En pen jente. En pen jente som var villig til å kle av seg og gjøre unevnelige ting med seg selv foran webkamera for hans nytelse. For alle i vårt miljø ville noe sånt generert nok røde flagg til å tapetsere stortinget med dem. For de fleste utenfor kan dette kanskje høres ut som et slags drømmesenario.

Fyren satte seg ned med jenta på Skype og *kremt* hadde det gøy ca. femten minutter. Så gikk jenta ut av kameraet og ‘Boris’ dukket opp. Litt mindre drømmescenario og litt mer marerittaktig. Boris begynte så på pedagogisk vis å forklare hvordan man ved hjelp av programvare kan ta opp video av et webkamera. At dette var blitt gjort og at vår stakkars idiot nå var stjernen i sin helt egne pornofilm. Hurra…

Et råd
For oss var dette en interessant historie om kriminelles måter å utnytte folk som strengt tatt burde skjønt at noe var galt, men det er nå en gang slik at nordmenn — og alle andre for den saksskyld — trenger å få inn enkelte ting med t-skje.

1. Et webkamera er et kamera.
2. Å ha sex med en fremmed foran et kamera er en dårlig ide.
3. Å sette seg ned forran et webkamera med en fremmed person for å ‘skrelle laksen’ er definitivt en dårlig ide.
4. Å sette seg ned foran et webkamera med en fremmed som ut av det blå ønsker å leke med en annen fremmed uten å få noe igjen for det er en spektakulært dårlig ide.

Begynner noen å se et mønster her? Bra.

Så hvorfor hadde min venn blitt dratt inn i dette? For det denne mannen, som frem til det tidspunktet hadde oppført seg som en kronidiot, gjorde ett lurt valg den dagen. Han tok kontakt med en profesjonell og fortalte hva som hadde skjedd. For det er faktisk sånn at man kan ta grep for å begrense skaden. Hvis man tar tak i det tidlig nok.

Hva gjør jeg når skaden først har skjedd?
Du er selvfølgelig for smart til å komme i denne situasjonen, men hvis det skulle skje med en av dine venner og du skulle høre om det; her er noen tips.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang. Ikke abonnent? Les mer her.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.