Per-Willy Amundsen Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Regjeringen vurderer å delta i en amerikanskledet koalisjon i Persiabukta, men er i strid med Ap om behovet for FN-mandat for å kunne delta.

annonse

Per-Willy Amundsen (Frp), medlem av Stortingets utenrikskomité, sier at det er en fordel dersom FN gir et mandat, men ingen forutsetning, skriver Klassekampen.

Han mener at FN har opptrådt handlingslammet i slike situasjoner tidligere, og minner om vetomakten land som Kina og Russland har.

– Det er ikke gitt at Kina eller Russland vil støtte et slikt initiativ. Da vil det framstå rimelig hjelpeløst om den frie verden ikke er i stand til å sikre skipsfarten, sier Amundsen.

Også Høyre har inntatt Frps linje i saken. Aps forsvarspolitiker Anniken Huitfeldt har imidlertid slått fast at FN-mandat er avgjørende for Aps holdning.

– Til grunn for Norges beslutning må ligge klare mandater etter folkeretten, sa hun til Dagbladet søndag.

Regjeringen har mottatt en forespørsel fra USA om å bli med i en koalisjon med mål om å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Bakgrunnen er at flere kommersielle skip har blitt angrepet i området. Iran, som er i en eskalerende konflikt med USA, er blitt pekt ut som den ansvarlige part.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.