Et helikopter flyr over det tyrkiske boreskipet Faith nær Kypros i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrkia beskriver sanksjonene EU vil ilegge landet som straff for å lete etter gass utenfor Kypros’ kyst som «verdiløse», og lover å fortsette letingen.

På EUs utenriksministermøte i Brussel mandag ble det enighet om å innstille luftfartsforhandlinger, avlyse møter på høyt politisk nivå, redusere øremerket finansiering til Tyrkia som kandidat til EU-medlemskap og begrense kreditten i Den europeiske investeringsbanken.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier sanksjonene er et forsøk på å «berolige» Kypros, og at de er av «ingen betydning».

annonse

– EU trenger oss for å håndtere migrasjonsproblemet og andre problemer. De vil komme til oss for å opprettholde kontakten. Det kommer de ikke unna, sier Cavusoglu.

Misfornøyde kyprioter

Straffetiltakene kommer på oppfordring fra Kypros, etter at Tyrkia sendte ut fartøyer for å begynne leteboring etter gass på havbunn som Kypros anser for å være en del av sin økonomiske sone. Tyrkia mener på sin side at de opptrer i overensstemmelse med internasjonal lov, og at boringen pågår på deres egen kontinentalsokkel.

Cavusoglu varsler at Tyrkia som respons på sanksjonene vil svare med å sende et fjerde skip til området. Foreløpig har de utstasjonert to borefartøy, som er ledsaget av krigsskip, og et tredje letefartøy er også i området.

Store gassmengder

Eksperter regner med at det finnes rundt 227 milliarder kubikkmeter gass utenfor kysten av Kypros.

annonse

Saken har blåst nytt liv i konflikten på øya sørøst i Middelhavet, som siden 1974 har vært delt i en gresk-kypriotisk og tyrkisk-kypriotisk del.

Kun den gresk-kypriotiske delen er anerkjent internasjonalt, og landet har vært medlem av EU siden 2004. Den tyrkisk-kypriotiske delen er kun anerkjent som et eget land av Tyrkia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon