Ursula von der Leyen talte til EU-parlamentet i Strasbourg, før medlemmene skal stemme over hennes kandidatur som ny president for EU-kommisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Ursula von der Leyen vil foreslå nye klimaregler for EU om hun blir godkjent som kommisjonspresident. Hun ønsker også en overhaling av immigrasjonspolitikken.

– Vår mest presserende utfordring er å holde planeten vår frisk, sa hun til EU-parlamentet i sin siste tale før de folkevalgte skal stemme over hennes kandidatur tirsdag.

– Jeg vil fremme en grønn avtale for Europa i løpet av mine første 100 dager som kommisjonspresident. Jeg vil fremme tidenes første europeiske klimalov, som vil lovfeste 2050-målet, fortsatte hun.

Målet hun sikter til er et mål om klimanøytralitet innen 2050. Klimanøytralitet vil si at effekten av alle gjenværende utslipp nulles ut. Tidligere i uken sa von der Leyen at hun vil kutte EUs utslipp med 55 prosent av 1990-nivået innen 2050.

EUs toppmøte klarte imidlertid ikke å nå enighet om utslippsmålet da de møttes i juni, etter motstand fra flere østlige medlemsland, som Polen, Tsjekkia og Ungarn.

Reform av immigrasjonspolitikken

Presidentkandidaten går også inn for en ny og mer rettferdig immigrasjonspakt og en overhaling av EUs immigrasjonsregler.

– EU trenger humane grenser og har plikt til å redde liv. Middelhavet er blitt en av verdens dødeligste grensepasseringer, sa von der Leyen. Men hun presiserte at EU må få ned immigrasjonsstrømmen og finne en ny modell for fordeling av byrder blant medlemslandene.

Hun sier kystvakten og sikkerheten langs EU yttergrense skal styrkes og at mannskapene må komme opp i 10.000 langt raskere enn planlagt, og senest i 2024.

I talen sa hun også at hun er åpen for en ny brexitutsettelse om den blir etterspurt «av en god grunn». Det ble møtt med spottende utrop fra brexitforkjemperne i salen.

Går av som forsvarsminister

Von der Leyen går uansett utfall av voteringen av som forsvarsminister i Angela Merkels tyske regjering onsdag. Hun trenger rent flertall i avstemningen i EUs folkevalgte forsamling tirsdag (50 prosent pluss 1) dersom hun skal etterfølge Jean-Claude Juncker fra 1. november. Det magiske tallet er 374.

Utfallet av avstemningen er usikkert, da mange politiske grupper er splittet i synet på von der Leyen og er misfornøyd med hele hvordan lederkabalen ble lagt.

Von der Leyen er bare garantert støtte fra de 182 parlamentsmedlemmene fra den konservative partigruppen EPP, som hun selv tilhører. Men hun har de siste dagene kommet med flere utspill for å tekkes den sosialistiske blokken.

Sosialistgruppens leder, spanjolen Iratxe Garcia, sier at von der Leyen beveger seg i riktig retning med utspillene om klimaet, men at de etterlyser noe mer håndfast om kampen mot fattigdom. Samtidig sier han at sosialistgruppen ikke vil utløse noen institusjonell krise i EU.

De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen

De grønne i EU-parlamentet varsler at de vil stemme imot tyske Ursula von der Leyen som ny leder av kommisjonen.

Under debatten tirsdag, som skal munne ut i en skriftlig avstemning sent på ettermiddagen, sa De grønnes leder Phillipe Lamberts at kandidatens planer er for «vage».

– Ordvalget ditt er blitt sterkere, men forslagene er fortsatt ganske vage. Du forstår sikkert at vi derfor ikke kan stemme på deg som kommende leder av kommisjonen, sa Lamberts.

Han trakk særlig fram klimauttalelsene og mente at de lå langt under De grønnes forventninger.

Parlamentets ytre høyre-gruppering, som blant annet omfatter 11 representanter fra Alternativ for Tyskland, har også gjort det klart at de ikke støtter von der Leyen.

De store gruppene, som sosialistene og de liberale, har ennå ikke tonet flagg.