Tysklands innenriksminister Horst Seehofer sier at den midlertidige migrantavtalen som blant annet Tyskland forsøker å få i stand, ikke er noen «åpning av grensene». Foto: Bernd von Jutrczenka / dpa via AP / NTB scanpix
annonse

EUs innenriksministre forsøker å få til en midlertidig migrantavtale under et møte i Finland denne uken, men fordelingen av mennesker er en hard nøtt.

Ministrene vil i møtet diskutere et forslag fra flere land om å ta imot migranter som blir reddet opp av Middelhavet av redningsbåter, fram til oktober.

Målet er å sikre «en mer forutsigbar og effektiv ilandstigning for migranter reddet opp av Middelhavet av private redningsskip», heter det i et utkast.

annonse

I forslaget til avtalen står det blant annet at landene skal sikre at de som søker om internasjonal beskyttelse, blir flyttet til EU-territorium så fort som mulig. Landene bak forslaget ber også land utenfor EU om å slutte seg til avtalen.

Minst seks av de 28 EU-landene, blant dem Frankrike og Tyskland, støtter forslaget, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tysklands innenriksminister Horst Seehofer sier at han vil jobbe for å få til en midlertidig migrantavtale, men at han ikke vil gi inntrykk av at dette er «åpning av grensene».

Den siste tiden har en rekke redningsbåter i Middelhavet reddet opp mennesker fra sjøen, og mange er funnet utenfor Libyas kyst. Italia har satt ned foten og nektet å la redningsbåter legge til kai med migranter inntil en EU-avtale er på plass.

Foreløpig er støtten til forslaget til migrantavtale trolig ikke stor nok til å overtale Italia til igjen å la redningsbåter med migranter legge til havner i landet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.