(Photo by str / AFP)
annonse
annonse

Et av verdens mest anerkjente forskningsinstitutter, Pew Research Center, har nettopp publisert sin tiende årsrapport som analyserer restriksjoner på religion (av både regjeringer og enkeltpersoner eller grupper i samfunnet) rundt om i verden. Den dekker tiåret 2007 til 2017.

Den ferske rapporten viser at regjeringers begrensninger på religion har økt globalt mellom 2007 og 2017 i alle fire kategoriene som ble studert: Favorisering av religiøse grupper, generelle lover og politikk som begrenser religionsfrihet, trakassering av religiøse grupper og begrensninger på religiøs aktivitet.

Rapporten som har bakgrunn i undersøkelser i rundt 150 land og derfor har tatt tid å bearbeide, dekker tiåret samlet, i stedet for som i tidligere rapporter å understreke variasjoner fra år til år.

annonse

Les også: Religionsviter vil tilpasse eksamenstider etter muslimenes høytid

Også stor sosial fiendtlighet

En annen ny tilnærming i rapporten har vært å splitte hver av de to viktigste typene religiøse begrensninger – offentlige restriksjoner og sosiale fiendtligheter – i fire underkategorier. Dette gir et klarere bilde av de spesifikke typer religiøse restriksjoner som folk står overfor – og hvordan de endrer seg over tid, skriver Pew Research Center.

Sosiale fiendtligheter som involverer religion økte i noen kategorier i tiårsperioden, men nivåer av interreligiøs spenning og vold falt globalt. I 2007 opplevde 91 land voldsomhet på grunn av spenninger mellom religiøse grupper, som konflikter mellom hinduer og muslimer i India, men i 2017 falt antallet til 57 land.

annonse

Les også: Skolen har gitt oss vranglære om religioner i årtier

Trakassering av enkeltpersoner

Imidlertid har trakassering av enkeltpersoner og sosiale grupper, religiøs vold fra organiserte grupper og fiendtligheter knyttet til religiøse normer (for eksempel trakassering av kvinner for brudd på kleskoder) steget, skriver forskningsinstituttet.

Nivået på religiøse restriksjoner er høyest i Midtøsten-Nord-Afrika-regionen. Gapet mellom Midtøsten og alle andre regioner er spesielt stort når det gjelder statlig favorisering av religiøse grupper: 19 av de 20 landene i Midtøsten favoriserer en religion gruppe. (Libanon er unntaket).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon