Mulla Krekar i Oslo tingrett under et fengslingsmøte i 2016, da framstilt på grunn av fare for at han ville unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Nå ber han om reisedokumenter for å få lov til å reise og forklare seg i saken. Til høyre advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.
annonse

Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag. Han ble pågrepet av PST samme kveld og framstilles onsdag for varetektsfengsling.

En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST opplyser til NTB at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.

annonse

Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.

– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.

Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.

Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

annonse

Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon