Statsminister Erna Solberg (H).Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Statsministerens kontor (SMK) svarer ikke på hva de mener om Facebooks sletting av stortingsrepresentant Per-Willy Amundsens innlegg om Tommy Robinson.

Resett spurte tirsdag Statsministerens kontor om hvordan de hadde håndtert en henvendelse fra Facebook fredag om stortingsrepresentant og tidligere justis- og beredskapsminister Per-WIlly Amundsens innlegg om Tommy Robinson, der Frp-politikeren tok til orde for å gi den britiske aktivisten politisk asyl.

Blant annet stilte Resett statsminister Erna Solberg følgende spørsmål:

– Hva mener Statsministeren om slettingen av Amundsens innlegg?

Vi har ikke fått svar. Kommunikasjonsrådgiver Eirin Larsen sier til Resett at Facebook kontaktet SMK da de ikke nådde fram til Frps partikontor pga. ferieavvikling. De fikk da oppgitt en alternativ kontaktperson i partiet.

– Ut over det har ikke Statsministerens kontor vært involvert
i denne saken.

Forskjellen mellom hvordan Norge og USA håndterer dette spørsmålet er imidlertid slående. Der Erna Solberg toer sine hender, har Donald Trump valgt en helt annen innfallsvinkel.

Da Trump nylig hadde et møte med ulike konservative medier i Det hvite hus, konsentrerte den norske mediedekningen seg om at flere av de inviterte var såkalt «ytterliggående».

Men bakgrunnen for møtet var at tilhengere av president Donald Trump i økende grad blir sensurert på nettsteder som YouTube, Facebook, Twitter, and Reddit, noe som ikke kom frem i NTBs dekning.

I USA har også Ted Cruz, en av presidentens mest sentrale støttespillere i Senatet, gått hardt ut mot Facebook, Google og andre teknologigiganters sensur.

I Norge har såvidt Resett kan bringe på det rene ingen borgerlige stortingspolitikere eller regjeringsmedlemmer tatt opp saken.

NB! I en tidligere utgave av denne saken skrev Resett at ingen stortingspolitikere har tatt opp saken. Det er ikke riktig. Stortingspolitiker Freddy A. Øvstegård (SV) tok opp spørsmålet om Facebooks inngrep mot ytringsfriheten i forbindelse med mediemeldingen i Stortingets vinter- og vårsesjon 2019. 

Resett beklager feilen.