Illustrasjonsbilde. Handling. Dagligvarer. Matvarer. Shopping. Matbutikk. Dagligvareforretning. Rimi. Mat. Forbruker. Kosthold.

– Dette bekrefter at Norge har høyere priser og mindre utvalg av dagligvarer enn våre naboland. Vi er et tynt befolket land med store avstander, og det er nok noe av forklaringen på hvorfor det er sånn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

annonse

En ny rapport Forbruksforskningsinstituttet SIFO har skrevet på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, viser at utvalget i norske dagligvarebutikker i snitt er mye dårligere enn i Sverige. I snitt har norske butikker kun 61 prosent av utvalget av en svensk butikk og 66 prosent av en nederlandsk butikk.

Forskjellene er mindre dersom butikker av noenlunde lik størrelse sammenlignes.

– Mye av forskjellene i vareutvalg kan sannsynligvis forklares gjennom forskjeller i butikkstruktur. I Norge har vi mange flere mindre butikker enn i Sverige og Nederland. Utvalget i butikkene er heller ikke identisk, så det reelle utvalget som vi har tilgang til i Norge er større enn det som finnes i hver enkelt butikk, sier Røe Isaksen.

Rapporten viser også at prisene i Norge er 63 prosent høyere for mat og alkoholfri drikke enn i EU.

På den annen side har norske butikker over tre ganger så godt utvalg i frossenpizza som de svenske.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.