Kronprinsesse Mette-Marit sammen med ordfører i Tinn kommune, Bjørn Sverre Birkeland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

I Resetts intervjuserie av lokalpolitikere landet rundt i forbindelse med det kommende kommunevalget 9. september, har turen nå kommet til ordfører i Tinn kommune i Telemark, Senterpartiets Bjørn Sverre Sæberg Birkeland.

Hvem er Bjørn Sverre Sæberg Birkeland?

– Jeg er en 55 år gammel mann, med fire barn og hele 7 barnebarn (inkl bonusbarn og barnebarn). Er gift med Tone. Vi er begge sykepleiere, og jeg spesialsykepleier i Psykiatri.

annonse

Jeg er også musiker, tekstforfatter og komponist, men har hatt «permisjon» fra dette siden jeg ble ordfører i Tinn kommune i 2015.

Du meldte overgang fra Høyre til Senterpartiet etter striden om sykehusnedleggelsen i Rjukan. Var det eneste grunn?

– Det var den utløsende årsaken. Vi hadde ikke trodd at Høyres helseministeren til sist la ned sykehustilbudet på Rjukan, men det skjedde jo. Men den liberalistiske politikken som Høyre fører sentralt kunne jeg ikke være med på lenger. Det er ikke et parti for distrikts-Norge. Det meste skal sentraliseres, overføringer til vår kommune har gått betraktelig ned i det nye inntektssystemet, altså en politikk jeg ikke kan støtte.

Er du for eller imot EU og hva synes du om EØS-avtalen?

annonse

– Jeg er definitivt imot EU. EØS-avtalen også for den saks skyld, men det er nok vanskelig å komme seg ut av den uten at vi nå mister en del avtaler og handel med andre medlemsland.

Hva ser du som de viktigste oppgavene for Tinn kommune fremover?

– Vi må rigge de lovpålagte tjenestene våre for framtiden. I hovedsak betyr det å samlokalisere helse- og omsorgstjenestene våre på Rjukan, samtidig opprettholde disse tjenestene i Austbygd. Vi må også opprettholde gode skoletilbud og tjenester nært folk. Videre skal vi arbeide for å opprettholde eksisterende næringsliv, men også skape nye arbeidsplasser, da spesielt innenfor reiseliv, som er vårt hovedsatsingsområde framover.

Hva er folk i Tinn kommune mest opptatt av før det kommende kommunevalget?

– Jeg tror det er det jeg nevnte over. Fortsatt gode helse- og omsorgstjenester, gode skoler, nye arbeidsplasser og tjenester nært folk.

annonse

Tror du global oppvarming er menneskeskapt?

– Klimaendringer vet vi jo har vært tilstede gjennom tusenvis av år, men at mennesker påvirker denne endringer er det vel liten tvil om.

Har Norge en for streng innvandringspolitikk?

– Innvandringspolitikken må stå i samsvar med at vi samtidig greier å gi skikkelig tilbud til dem som flytter til Norge. God og riktig integrering er svært viktig om vi skal ha en god innvandringspolitikk. Det er jeg mer opptatt av.

Hvem er det naturlig for SP å samarbeide med i Tinn kommune?

– I denne perioden har vi samarbeidet med SV og MDG. Om vi får til et samarbeid på rød-grønn side, ville det vært det beste tror jeg.

Bør folk spise mindre kjøtt slik som for eksempel Gunhild Stordalen oppfordrer til?

– Nei, den oppleves mer tvilsom. Har lite tro på det. Selv er jeg mest glad i fisk, og der tror jeg framtiden bringer oss, at vi kommer til å spise mer fisk.

annonse

Er du for eller imot monarkiet i Norge?

– Jeg er for å beholde monarkiet i Norge. Regjeringer kommer og går, men når vi har unntakstilstander er det tre ting som samler oss, kirken, flagget og kongen.

Hvorfor bør folk i Tinn stemme på SP ved dette valget?

– Vi har vist at vi kan styre kommunen vår, og vi er definitivt et parti som kjemper imot sentraliseringskåtheten. Senterpartiet har også en helhetlig politikk som ivaretar tjenester nært folk.

Til slutt, hvis du fikk bestemme en ting lokalt og en ting nasjonalt, hva ville det ha vært?

– Gitt flere goder til unge mennesker som vil flytte til kommunen vår, for eksempel et etableringstilskudd. Nasjonalt ville jeg definitivt avviklet helseforetaksmodellen og avskaffet DRG-systemet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon