Foto: NTB scanpix.
annonse
annonse

I 1977 ble Lars Gule dømt i Libanon for besittelse av sprengstoff i forbindelse med planlegging av en terroraksjon rettet mot Israel. Likevel brukes han ukritisk som ekspertkommentator av NRK. De opplyser aldri om mannens bakgrunn som dømt terrorist.

Nå senest slippes han til der han sår tvil om mulla Krekar egentlig er skyldig. Tirsdag kveld ble Gule nok en gang invitert til Dagsrevyen, og før det var han i Dagsnytt 18. Og tittelen Dagsrevyen ga ham var «ekstremismeforsker». Ikke ett eneste ord ble sagt om Gules bakgrunn som terrorist og propalestinsk og antiisraelsk aktivist.

Gule har klart å rehabilitere seg selv i offentligheten som mangeårig generalsekretær i Human-Etisk Forbund og som førsteamanuensis ved OsloMet. Han er stadig i norske medier der han brukes som ekspertkommentator om terrorisme og islam.

annonse

Les også: Ble tatt med sprengstoff i 1977, nå vil han no-platforme «ekstreme stemmer» 

Diskutert før, til ingen nytte

I 2017 var Lars Gule oppe som tema i Kringkastingsrådet. De hadde fått inn mange klager på at Gule ble brukt som terrorekspert uten at det ble opplyst om hans dom for terror. Folk klaget også på at han var for venstreorientert.

annonse

Elin Ørjasæter, som da satt i Kringkastingsrådet, var den eneste som mente NRK burde opplyse om hans bakgrunn når han uttalte seg om terrorisme. Som Ørjasæter skrev i Morgenbladet: «NRK-ledelsen, derimot, mente det var unødvendig å opplyse seerne om Gules fortid. Det er jo så lenge siden, og folk vet det fra før, ifølge NRKs direktører.»

Men Ørjasæter jobber med unge studenter og hun stilte sin klasse et spørsmål, og det viste seg at kun 1 av 34 studenter visste noe om Gules bakgrunn.

Les også: Tybring-Gjedde med kritikk av NRK: – De fremstiller Gule som en objektiv og belest intellektuell

Å en gang ha blitt dømt for terror skal ikke diskvalifisere for å mene noe. Men NRKs hyppige bruk av Gule er påfallende. Og mens de ikke nøler med å legge merkelapper som «kontroversiell», «innvandringskritisk» og «høyreradikal» på andre som intervjues, kommer aldri noen flagg opp for seerne når det gjelder Gule.

Hva er egentlig grunnen til det?

NB: På det nevnte møtet i Kringkastingsrådet i 2017 ble det også NRKs bruk av undertegnede diskutert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon