Ungarns statsminister Viktor Orbán fører en svært restriktiv innvandringspolitikk. En FN-rapportør ber ham nå om å sette menneskerettigheter foran sikkerhetshensyn. Foto: Geoffroy van der Hasselt / AP / NTB scanpix

En FN-spesialrapportør sier at Ungarn må slutte å prioritere sikkerhetshensyn over migranters menneskerettigheter.

Utsagnet kommer fra spesialrapportør Felipe Gonzalez Morales, som onsdag rundet av et åtte dagers langt besøk til Ungarn.

Gonzalez Morales trekker blant annet fram hvordan barnefamilier som avventer svar på asylsøknader blir holdt innesperret i transittsoner, som negativt.

Han beskriver forholdene i disse transittsonene som «fengselslignende», og sier familiene heller bør plasseres i åpne mottakssentre.

FN-rapportøren sier det sitter 280 mennesker innesperret i slike soner på grensen mot Serbia. Av disse er 60 prosent barn, skriver Reuters.

Fire år gammel kriseerklæring

Gonzalez Morales uttrykker videre bekymring for landets tungvinne asylprosess, og oppfordrer statsminister Viktor Orbán til å ende kriseerklæringen hans regjering kom med i 2016, da migrantstrømmen i dag er betraktelig redusert.

– Den nåværende situasjonen er en fullstendig annen enn den vi så for fire år siden. Sikkerhetsspørsmål som er legitime, men ikke kan overgå menneskerettigheter, bør ble tilpasset virkeligheten, sier han.

Spesialrapportøren trekker også fram politiseringen av migrasjonsspørsmål i Ungarn som problematisk. Han viser til «xenofobisk diskurs» fra regjeringstjenestemenn, som han sier gjør migranter til syndebukker, og også leder til diskriminering av ikke-hvite ungarere.

Svarer på Facebook

Tamas Menczer i Ungarns utenriksdepartement svarer på kritikken i en Facebook-video.

Der framholder han at migrasjon ikke er «et problem vi har lagt bak oss, det er heller selve problemet».

Orban har siden flyktningkrisen i 2015 basert sin regjerings politiske plattform på innvandring, og han sier det vil være Europas viktigste sak i flere tiår framover. Statsministeren er spesielt skeptisk til muslimsk innvandring, og framholder at Ungarn og Europa må beskytte sin kristne kultur.

Ungarn satte opp piggtrådgjerder langs den sørlige grensa sent i 2015, da om lag 400.000 mennesker passerte gjennom landet på vei til Vest-Europa.

– Gjerdet vil bli der det er, da det bidrar til å sikre det ungarske folk, sier Menczer i videoen.