De tre hovedmennene bak drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko er dømt til døden. Ueland-familien er forberedt på anke.
De tre mennene som er dømt til døden, er gateselgeren Abdessamed Ejjoud (25), Younes Ouaziyad (27) og Rachid Afatti (33). De deltok både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.
Dommen falt i Salé i Marokko ved 16.30-tiden torsdag ettermiddag. En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel. Dommen vil ifølge de dømtes advokat bli anket, skriver Danmarks Radio.
Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i nærheten av Imlil i Atlasfjellene i desember i fjor. I alt 24 menn var tiltalt i rettssaken etter drapene, som har gått i terrordomstolen i Salé i Marokko.
Det var ventet at mennene kunne bli dømt til døden, men Marokko har ikke henrettet noen siden 1993. Det er dermed ventet at straffen i praksis vil innebære livstid i fengsel.
Ueland-familiens norske advokat, Ragnar Falck Paulsen, sier familien tar dommen i Marokko til etterretning,
– Dommen til de tre hovedtiltalte er i tråd med det som har vært signalene fra de tiltaltes forsvarer og fra øvrige aktører i retten, sier Falck Paulsen til NTB. Han legger til at dette også gjelder mannen som ble dømt til livsvarig fengsel.
De 19 andre tiltalte ble dømt til straffer på mellom 5 og 30 år, ifølge VG. Disse er i all hovedsak tiltalt for å ha støttet en terrorgruppe og har nektet skyld og kalt drapene barbariske.
Ingen av de tiltalte ble frikjent.
Familien Uelands marokkanske bistandsadvokat sa tidligere torsdag til NTB at han er sikker på at dommene vil bli anket og senere brakt inn for landets øverste ankedomstol i Rabat. Ankefristen er på ti dager.
En ankesak vil ifølge advokaten trolig komme opp i oktober eller november. Hvis saken går helt til topps i rettssystemet, vil det gå minimum sju-åtte måneder og kanskje over ett år før det kommer en endelig avgjørelse.
Bistandsadvokat Falck Paulsen sier familien har vært forberedt på at dommen vil bli anket.
– Det ville vært en fordel om dommen var rettskraftig, men vi har ikke hatt noen tro på det. Vi håper likevel det vil bli litt mer ro i tiden fremover, sier han.
Familiene til de to kvinnene har fremmet erstatningskrav på henholdsvis rundt 5 og 9 millioner norske kroner til marokkanske myndigheter. Ueland-familien fremmet også krav om oppreisning fra de tre hovedtiltalte.
Ifølge TV 2 ble ingen av familiene tildelt oppreising fra den marokkanske stat, men de tiltalte ble dømt til å betale erstatning på rundt 1,8 millioner kroner til Ueland-familien. Den danske familien ble ikke tilkjent noen oppreisning, fordi de ikke har bedt om penger fra de tiltalte.
Den danske familiens advokat har anket avgjørelsen, ifølge kanalen.
Bistandsadvokaten sier Ueland-familien ikke har noen personlig interesse i dette, men dersom de mottar pengene, vil de gå til familiens stiftelse.